Makron razgovarao sa Zarifom

Francuski predsednik Emanuel Makron je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamedom Džavadom Zarifom u pokušaju da se spase iranski nuklearni sporazum.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 23.08.2019.

18:21

Makron razgovarao sa Zarifom
Foto: EPA/Yann Coatsaliou Pool

Jelisejska palata je navela da je sastanak "završen", ali nisu izneti nikakvi detalji.

Makron je u sredu rekao da želi da "iznese predloge" u cilju navođenja Teherana da se vrati poštovanju obaveza iz sporazuma koji je veoma oslabljen američkim povlačenjem iz njega.

To osetljivo pitanje će se naći i pred liderima grupe sedam najrazvijenijih zemalja na samitu u francuskom letovalištu Bijaric ovog vikenda.

"Na samitu treba da se razgovarati o iranskom pitanju, u okviru G7 postoje ozbiljna neslaganja", rekao je tada Makron, misleći na američku politiku maksimalnog pritiska na Iran.

Nuklearni sporazum su 2015. potpisali Iran, SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Time je Iran pristao na ograničavanje svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: