"Koškanje" Japana i Južne Koreje, a druge dve države vrebaju veliki dobitak

"Pukotine" u odnosima između Južne Koreje i Japanu se šire, podrivajući bezbednosnu saradnju sa Severnom Korejom i verovatno predajući pobedu Kini, piše CNN.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

22:20

Ilustracija: Deposit photos/doglikehorse

Južna Koreja objavila je u četvrtak da napustiti sporazum o razmerni vojnih obaveštajnih podataka sa Japanom u narednih nekoliko meseci, kao deo sve žešćeg trgovinskog rata.

Ali, odluka o napuštanju vojnog sporazuma je značajan udarac vojnom savezu pod vođstvom SAD, koji je decenijama pomagao obezbeđivanju mira u severoistočnoj Aziji, istovremeno sa borbom sa rastućim kineskim uticajem.

Stručnjaci smatraju da je situacija još jedan primer nezainteresovanosti predsednika SAD Donalda Trampa za dugovečne saveze, što otvara put protivnicima Vašingotona i degradira davno ustanovljene veze.

Slične kritike javile su se ranije ove godine, kada su se Seul i Tokio svađali oko serije vojnih sukoba.

Kina i Severna Koreja odavno gledaju kako da smanje prisustvo Amerike u severoistočnoj Aziji, petljajući po trilateralnim odnosima Vašingtona, Seula i Tokija.

Najslabija veza ovog trougla je između Seula i Tokija, zbog duboko ukorenjenog neopoverenja zbog ostavštine japanske kolonizacije Koreje. Kritičari Trampove administracije u politici prema severnoističnoj Aziji optužuju predsednika SD da ignorište tradicionalnu ulogu Vašingotona u posredovanju između Južne Koreje i Japana.

U praksi, napuštanje sporazuma o razmeni obaveštajnih podataka će usporiti stvari.

Na primer, ukoliko Severna Kreja testira još raketa kratkog dometa, nešto što su proteklog leta radili sa većom učestalošću obaveštajci Južne Koreje mogu da izvuku zanačajne zaključke o koliko brzo i daleko rakete idu, otkriju koliko je oružje sofisticirano.

Ti zaključi mogu da pomognu Tokiju, Seulu i Vašingotnu da unaprede svoje raketne sisteme i spreme se za najgore.

Sporazum je omogućavao obe strane da neprimetno dele vojne podatke, ali kako stvari sada stoje, SAD će biti primorane da preuzmu ulogu medijatora, rekao je bivši zamenik sekretara SAD za odbranu istočne Azije, Abraham Denmark.

"Ovo usporava donošenje odluka, što frustira i može imati ozbiljen implikacije u brzonarastajućoj krizi", rekao je Denamrk.

Ovo će verovatno okuražiti i Kinu, željnu moći u regiji, koja tvrdi da ostrva pod rukovodstvom Japana, a koja je odgurnula Južnu Koreju zbog razmeštanja američkog raketnog odbrambenog štita THAAD.

Nedavna unapređenja kineske vojske alarmirala su SAD, čiji su šefovi odbrane u izveštaju upozorili na nameru Pekinga da postane dominantna indo.pacifička sila.

Od 2014. godine Kina je pustila više podmornica, ratnih brodova,amfibijska plovila i pomoćna sredstva od ukupnog broja mornarica Nemačke, Indije, Španije, Tajvana i Velike Britanije, prema izveštaju iz 2018. godine IIS.

Kineska avijacija takođe izbacije nove i unapređene avione i oružje, uključujući i J-20. Avijacija Pekinga je sada najveća u Aziji i treća u svetu, prema minsitrastvu odbrane SD.

Da bi se suočila sa ovom ambicijom SAD mora da poveća sradnju sa partnerima u Aziji. U izjavi od petka japasnki ministar odbrane Takešui Ivaja rekao je da Južna Koreja pokazuje nerazumevanje trenutne bezbednosne situacie u regiji.

"Veoma je žalosno i razočaravajuće", rekao je Ivaja.

U međuvremenu, američki sekretar Majk Pompeo rekao je da je razočaran odlukom Seula da napusti sporazum, dodajući da se nada da će dve zemlje poraditi na vraćanju odnosa na pravi kolosek. Iako su jedine dve liberalne demokratije u regionu, Seul i Tokijom su prijatelji zahvaljujući savezništvu sa Sjedinjenim Državama. One su kroz istoriju bili neprijatelji zbog japanske kolonizacije Koreje u prvoj polovini 20. veka. Pod japanskom vlašću mnogi su bili mučeni, ubijeni, porobljeni. I dalje to živi u svesti starijih, i osetljiva je tema i u Severnoj i u Južnoj Koreji.

Južna koreja i Japan potpisali su ugovor kojim su normalizovali odnose 1965. godine. Ali vojna diktatura bila je u Južnoj Koreji u to vreme , i mnogi Korejci osećali su da je dogovor bio nefer.

Danas, dve zemlje su zarobljene u žestokoj debati oko statua korejskih žena koje pružaju seksuane usluge japanskim vojnicima i odluke Vrhovnog suda Južen kroeje koji dozvoljava građanima da tuže japanske korporacije zbog odštete za prinudni rad. Japan tvrdi da su oba pitanja rešena sporazumom. Uprkos istorijskom animozitetu, vojna veza nije uglavnom bila narušena. Bio je tradicionalni posao Vašingtona da obe strane dovede na pregovarački sto i prikaže im prednsoti udruženosti pred pretnjom Pjongjanga i Pekinga.

Kako prenosi CNN, eksperti kažu da neprijatelji SAD poput Severne Koreje, Kine, pa čak i Rusije zbog nezainteresovanosti Trampove administracije će uočiti priliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: