Proiranske milicije optužile SAD za napade na baze u Iraku

Iračke paravojne snage koje podržava Iran saopštile su da su izraelski dronovi izveli niz napada na baze kojima rukovode milicije,

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

22:53

Proiranske milicije optužile SAD za napade na baze u Iraku

Paravojne snage su označile SAD krajnje odgovornim.

Milicije su se zarekle da će se braniti protiv svakog budućeg napada. To neuobičajeno borbeno saopštenje milicija koje imaju podršku države, a zajedno se zovu Narodne mobilizacione snage, dato je nakon najmanje tri misteriozne eksplozije u njihovim bazama u Iraku tokom proteklog meseca.

Istraga vlade do čijih je rezultata došao AP pokazuje da je jednu od eksplozija prošle sedmice blizu Bagdada izazvao udar drona.

Američki zvaničnici su porekli da SAD imaju bilo kakvu ulogu u eksplozijama.

Upitan o rastućim spekulacijama da Izrael izvodi udare u Iraku, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u ponedeljak zauzeo tradicionalni izraelski stav i nije ni porekao, ni potvrdio takve operacije.

“Iran nigde nema imunitet. Mi ćemo delovati i trenutno delujemo protiv njih gde god je potrebno”, rekao je on tokom posete Ukrajini, preneo je Tajms ov Izrael.

Ako je Izrael izveo napade to bi bilo širenje kampanje protiv rastućeg iranskog uticaja u regionu.

Poznato da je Izrael više puta napao iranske mete u Siriji, a takođe ranije u Libanu i Sudanu.

Međutim, koliko se zna Irak je napadnut prethodno 1981. godine, kada su izraelski borbeni avioni bombardovali irački nuklearni reaktor u izgradnji južno od Bagdada.

Saopštenje milicija je najnoviji znak da se iračka vlada našla usred napetosti između Irana i SAD.

Iran ima veliki uticaj na tu vladu kroz podršku PMF milicijama koje su bile glavna snaga u borbi protiv organizacije Islamske države.

U isto vreme u Iraku su američki vojnici i snage koje pripadaju koaliciji predvođenoj SAD i bore protiv Islamske države i izvode česte osmatračke misije, a povremeno i udare iz vazduha.

Nije bilo odmah komentara na saopštenje PMF-a ; za koji se čini da je izdato pre konsultacije s iračkim bezbedosnim snagama, što je znak da milicije deluju nezavisno.

U saopštenju je navedeno da PMF ima informaciju da su SAD donele četiri izraelska drona iz Azerbejdžana u Irak kao deo flotile SAD da izvedu osmatračke letove i ciljaju pozicije milicija.

Ostalo je nejasno u saopštenju koga PMF optužuje direktno za napade ali je rečeno da se SAD smatraju “ krajnje odgovornim za ono što se desilo i da će biti odgovorne za ono što će se tek desiti".

"Nemamo izbora već da branimo sebe i baze sa oružjem na raspolaganju”, navedeno je u saopštenju koje je potpisao Abu Mahdi al -Muhadis, zamenik vođe PMF-a.

Milicije su upozorile da će svaku stranu letelicu koja nadleće njihove baze bez dopuštenja iračke vlade smatrati neprijateljskim avionom.

Najnovija eksplozija u poziciji PMF- dogodila se u utorak u skladištu municije severno od Bagdada.

U najsmrtonsniijoj eksploziji 19. jula na bazu Amirli na severu Iraka poginula su dva Iranca.

U eksploziji 12. avgusta u bazi Al -Sakr koja je potresla glavni grad uništeno je nekoliko kuća i ubijen jedan civil, a ranjeno 28 osba. U bazi je bilo skladište oružja.

Izrael ima dronove koji mogu da dolete do meta u Iraku udaljenih 1.000 kilometara i da se vrate.

Takvi dronovi mogu biti veliki i vide se na radaru, ali iračka protivaavionska odbrana može da pogreši i identifikuje ih kao dozvoljene letove jer je vazdušni prostor pun američkih dronova ili aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: