Makronova vizija Evrope: Od Lisabona do Vladivostoka

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio, nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da je uveren da je budućnost Rusije vezana za Evropu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.08.2019.

10:12

Makronova vizija Evrope: Od Lisabona do Vladivostoka
Foto: Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Uveren sam da je budućnost Rusije u potpunosti vezana za Evropu. Verujemo u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka", naveo je Makron na Tviteru.

On je dodao da je sa Putinom razgovarao o šumskim požarima u Sibiru i topljenju permafrosta u toj oblasti.

"Rusija se suočava sa razarajućim posledicama klimatskih promena. Drago mi je da je odlučila da počne ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma, što je značajan simboličan potez i trebalo bi da pratimo taj put", poručio je Makron.

Tass dodaje da su lideri dve zemlje izrazili posvećenost uspostavljanju dugoročne stabilnosti u Libiji i vraćanju reda u zemlji.

Što se tiče Sirije, Makron je ukazao na neophodnost hitanog prekida vatre u provinciji Idlib u skladu sa sporazumima postignutim na sastanku u Sočiju 17. septembra 2018.

Sastanak predsednika Rusije i Francuske, koji je sinoć održan, trajao je više od dva i po sata, saopštila je pres služba ruskog predsednika.

Putin i Makron razgovarali su o nizu najznačajnijih medjunarodnih tema, kao što su i najavili na konferenciji za novinare uoči sastanka, poput situacije u Siriji, Libiji, iranskom nuklearnom sporazumu i izgledima za održavanje još jednog samita u Normandijskom formatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: