Angela odlazi u Mađarsku da joj oda počast za potez kojim je pala Gvozdena zavesa

Mađarski premijer Viktor Orban i nemačka kancelarka Angela Merkel obeležavaju danas u pograničnom mestu Šopron 30. godišnjicu pada Gvozdene zavese.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2019.

08:19

Angela odlazi u Mađarsku da joj oda počast za potez kojim je pala Gvozdena zavesa
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Tog dana, pre tri decenije, mađarski graničari prvi put dozvolili su građanima socijalističke istočne Nemačke da slobodnu pređu u Austriju, odnosno na zapad.

Bio je to ključni trenutak koji je najavio značajne promene u tada ideološki podeljenoj Evropi, što je par meseci kasnije dovelo i do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

Prema najavama iz Berlina, Merkelova odlazi u Šopron kako bi iskazala priznanje Mađarskoj na njenoj istorijskoj ulozi u ujedinjenju Nemačke, ali i Evrope.

Tog 19. avgusta 1989. otvorena je granica između Madjarske i Austrije povodom "Panevropskog piknika" i 700 građana tadašnje Nemače Demokratske Republike iskoristilo je priliku da ode na zapad.

Kancelarka Merkel je u video-poruci objavljenoj na njenom sajtu, rekla da će Nemačka uvek biti zahvalna Mađarskoj na tome što je doprinela nemačkom ujedinjenju. Takođe, istakla je, "čudu nemačkog ujedinjanja" doprinele su i aktivnosti ljudi u Poljskoj i Čehoslovačkoj.

Mađarska je, dodala je, imala hrabrosti da otvori granice i time omogući bekstvo ljudima iz tadašnje istočne Nemačke koji su želeli da odu. To je bio važan kamen temeljac na putu ka otvaranju zida i nemačkog ujedinjenja, ocenila je ona.

Ujedinjenje Evrope i prevazilaženje hladnog rata je dovelo je do novog partnerstva sa zemljama srednje i istočne Evrope koje danas zajedno možemo da živimo u EU i NATO, dodala je Merkel.

Podsetila je da su događaji od pre 30 godina mnogim ljudima, pa i njoj samoj, promenili život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: