SAD zabrinute zbog kineskih paravojnih snaga

Vlasti SAD saopštile su da su "duboko zabrinute" zbog izveštaja o raspoređivanju kineskih paravojnih snaga duž granice sa Hong Kongom, preneo je Glas Amerike.

Izvor: Beta

Sreda, 14.08.2019.

21:27

SAD zabrinute zbog kineskih paravojnih snaga
Ilustracija: GettyImages/Maja Hitij/Staff

"Ohrabrujemo Kinu i sve strane u Hongkongu da traže rešenje kojim se poštuje sloboda stanovnika Hongkonga i njegov visok stepen autonomije, predviđen Kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom. Važno je da vlada Hongkonga poštuje slobodu govora i mirnog okupljanja, a da Kina poštuje visok stepen autonomije", saopštio je Stejt department.

Kineski državni mediji preneli su video snimke raspoređivanja bezbednosnih snaga na granici.

Predsednik SAD Donald Tramp u utorak je preneo da su ga obaveštajne službe informisale "da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hongkongom". Tramp, koji prošle nedelje nije mnogo komentarisao proteste, rekao je novinarima da je situacija u Hongkongu veoma teška, ali da je siguran da će se rešiti.

Na ulicama te teritorije više puta su izbili žestoki sukobi demonstranata i policije, a najnoviji okršaj bio je u utorak na međunarodnom aerodromu.

"Osuđujemo nasilje i pozivamo sve strane na udržanost, ali ostajemo odlučni u podršci slobodi izražavanja i mirnog okupljanja u Hongkongu", naglasio je neimenovani portparol Stejt departmenta.

Protesti u Hongkongu, autonomnoj kineskoj teritoriji, počeli su u junu, zbog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Demonstranti traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: