Izveštaj: Najveća opasnost po Austriju islamski terorizam

Najveća pretnja po bezbednost Austrije je islamski terorizam, navedeno je u godišnjem izveštaju Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

16:40

Izveštaj: Najveća opasnost po Austriju islamski terorizam
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Pre svega "strani ratnici" koji se vraćaju u Austriju predstavljaju teško procenjiv potencijal pretnje, ukazuju bezbednosne službe.

Svojom vojnom obukom, a i učešćem u ratnim dejstvima "povratnici" predstavljaju veliku pretnju.

Često je prag primene sile niži, a ujedno i delovanje tih povratnika je bez ikakve empatije, objašnjava se u izveštaju.

Takođe se ukazuje i da povratnici održavaju kontakte sa terorističkim organizacijama koje deluju u ratnim područjima i raspolažu mrežama u drugim zemljama.

BVT ističe da, prema zvaničnim podacima, ima 320 osoba koje su se borile u Siriji ili Iraku ili su iz Austrije želele da se pridruže tamošnjim borbama.

Od tog broja njih 62 su sprečena da putuju na ratište, a 93 se ponovo vratilo u Austriju.

Pretpostavlja se da je 58 ubijeno.

BVT ima saznanje da se 107 boraca iz Austrije, krajem prošle godine, i dalje nalazilo na ratištu.

Da bi opasnost od terorizma u Austriji bila što manja primenjuju se represivne i preventivne mere, navodi se u izveštaju.

Tako je 23. oktobra prošle godine, na godišnjem samitu o prevenciji, izrađena austrijska strategija za sprečavanje ekstremizma i za deradikalizaciju.

Na osnovu te strategije izrađen je nacionalni akcioni plan.

Takođe se u izveštaju navodi da su levičarsko-ekstremistički motivisana krivična dela opala, ali da desničarski ekstremizam raste.

Tako je prošle godine bilo "svega" 137 levičarsko-ekstremistički motivisanih krivičnih dela, što je za 35,1 odsto manje nego 2017.

Na drugoj strani desničarski ekstremizam raste, iako blago, te je prošle godine zabeleženo 1.075 krivičnih dela koja su bila desničarski ekstremistički motivisana, što je rast od 1,1 odsto u poređenju sa 2017.

U izveštaju BVT jedna tema je bila i špijunaža i delovanje stranih službi.

Zbog geografskog položaja Austrije i članstva u EU, kao i ekonomske snage Austrija je poželjna teritorija za delovanje stranih službi.

"Tokom prošle godine su ustanovljeni pokušaji vrbovanja od strane stranih obaveštajnih službi u raznim društvenim sferama. Pored klasične špijunaze obaveštajne aktivnosti usmerene su sve više i na vršenje uticaja na državne strukture i strukture vlasti, kao i na dijasporu koja živi u Austriji", objašnjava se u izveštaju.

U Austriji su za krivična dela špijunaže, u poređenju s međunarodnom regulativom, kazne male.

Na primer, ko špijunira na teret Austrije, mora računati na zatvorsku kaznu do tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: