Suđenje Jutki ponovo odloženo

Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki odloženo je jer se na ročištu nisu pojavili Jeličićevi branioci.

Izvor: Beta

Sreda, 14.08.2019.

14:26

Suđenje Jutki ponovo odloženo
Foto: Prva TV

Milutin Jeličić Jutka okrivljen je za nedozvoljene polne radnje. Suđenje je 14. avgusta odoženo jer se na ročištu nisu pojavili Jeličićevi branioci, pravdajući izostanak godišnjim odmorima, a novi termin za glavni pretres je 23. septembar.

Suđenje, koje je odlukom Vrhovnog kasacionog suda iz bruskog Osnovnog suda izmešteno u kruševački Osnovni sud, vodi sudija Aleksandar Kocić, koji je na prvom ročištu pred tim sudom rekao da nisu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa te doneo rešenje da se glavni pretres ne održi.

Kocić je pre toga konstatovao da se Jeličićevi branioci, njih četvoro, nisu pojavili na suđenju, da su svoj nedolazak opravdali korišćenjem godišnjeg odmora, dok je jedan branilac otkazao punomoćje.

Na pitanje da li želi da se glavni pretres održi bez prisustva nekog od njegovih branilaca, Jeličić je rekao da ne želi, kao i da nije mogao da angažuje drugog branioca, jer želi da ga brani neko od ovih, ali da su oni na godišnjem odmoru.

Punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, kazao je pred sudom da je takav stav izbegavanje suđenja i istovremeno ruganje pravdi jer je okrivljeni Jeličić na jednom od ranijih pretresa, kada advokati nisu došli a nisu dostavili validno opravdanje za izostanak, obavešten da u ovom slučaju nije obavezno da ima branioce, odnosno da je u takvoj situaciji dužan da sam iznosi odbranu.

Sudija Aleksandar Kocić je kazao da bi, po oceni suda, pravo okrivljenog da ga brane branioci koje je izabrao, a koji su opravdali nedolazak, bilo povređeno. On je, takođe, upozorio okrivljenog da ako na sledeći glavni pretres branioci ne dođu ili ne angažuje druge branioce, glavni pretres neće biti odložen, jer u ovom krivičnom postupku nije obavezno da okrivljeni ima branioca.

Advokat Borivoje Borović novinarima je posle suđenja rekao da je reč o slučaju u kome treba da se sudi u razumnom roku, te da je ovo ipak suđenje u nerazumnom roku, bez obzira na formalna opravdanja o godišnjem odmoru. "Ne mogu da procenim da li postoji pritisak na ovog sudiju, bilo bi preuranjeno. Videćemo 23. septembra za kada je odložen glavni pretres, kako će dozvoliti procesna prava oštećenoj i punomoćniku, da li će dozvoljavati da se Jutka ispituje na način kako je to ranije bilo u Brusu pa ćemo proceniti o čemu se radi", rekao je Borović.

On je rekao da je siguran da će okrivljeni i dalje pokušati da manipulacijama, uz prećutnu podršku izvršne vlasti, spreči da se donese presuda, dodavši da Marija Lukić zaslužuje da ima presudu kojom će se bahatost lokalnih moćnika iz vlasti konačno zaustaviti i kojom će se sprečiti da se rugaju pravdi.

Borović je prokomentarisao prisustvo predstavnika američke ambasade, koji su suđenje pratili sa ostalim predstavnicima javnosti, kazavši da "ako ovaj slučaj već dobija konotaciju međunarodne podrške, onda bi u interesu države bilo da ga završi u razumnom roku i na zakonit način".

Oštećena Marija Lukić kazala je novinarima da je, s obzirom na to da je Jeličić angažovao pet advokatskih kancelarija, očekivala da će današnje ročište da se održi te da smatra da je reč o šablonskom odlaganju ročišta.

Aktivistkinje Mreže žena Rasinskog okruga, Mreže Žene u crnom i Mreže Žene protiv nasilja okupile su se pred početak suđenja ispred Osnovnog suda u Kruševcu držeći transparente sa natpisima "Radnice su uz Mariju Lukić", "Ne trpim" i "Solidarnost sa žrtvama seksualnog uznemiravanja". One su zvižducima propratile prolazak Milutina Jeličića, a aplauzom dolazak Marije Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: