DW: "Reket" drma makedonsku vladu i stranku Zaeva

Afera "Reket" doboko potresa vladu i stranku premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, sve i da nije direktno upleten u skandal, piše Dojče vele.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

12:24

DW:
Ilustracija: EPA-EFE/MALTON DIBRA

U tom kontekstu, DW navodi da su nekoliko ministra i poslanika članovi ili tesno sarađuju sa nevladinom organizacijom "Međunarodni savez", koja pripada jednom od aktera skandala, Bojanu Jovanovskom, poznatijem kao "Boki 13".

Ta nevladina organizacija je, kako se navodi, u više navrata korišćena kao paravan za isplate milionskih suma na ime "autorskih honorara" i "sponzorstva".

Kada je 2015, godine tadašnji lider Socijaldemokratske opozicije, a današnji premijer, počeo sa objavljivanjem prisluškivanih razgovora tada vodećih državnih funkcionera iz nacionalističke VMRO-DPMNE, audio fajlovi su ubrzo dobili naziv "bombe", podseća DW i konstatuje da su četiri godine kasnije, "bombe" opet sredstva za rušenje političkog protivnika.

Posle hapšenja Jovanovskog, kao i biznismena Zorana Milevskog, koji su osumnjičeni da su reketirali skopskog biznismena Jordana Kamčeva i od njega tražili pet miliona evra u zamenu za olakšanje postupka koji je protiv njega vodilo Specijalno javno tužilaštvo, tj. Katica Janeva, tužioci su tražili moguće veze sa političkim vrhom u zemlji, sa Specijalnim tužilaštvom, navodi DW.

Činilo se da istraga jenjava, ali je prošle nedelje skandal dobio nove razmere pošto je italijanska "Verita" objavila video snimak trenutka kada je Kamčev predavao prvu ratu od milion evra osumnjičenim reketarima.

Paraleleno s videom, danima su objavljivani i audio snimci razgovara između Kamčeva, Jovanovskog i, u više navrata, specijalne tužiteljke Katice Janeve.

Pitanje je, dodaje DW, kako su ti snimci našli put do Italije i pali u ruke male milanske novine, poznate po svojim vezama s bivšim premijerom Silviom Berluskonijem i aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova i liderom populističke Lige Mateom Salvinijem.

Prema pisanju makedonskih medija, skopski biznismen Jordan Kamčev nije bio jedina "žrtva" Jovanovskog. I drugi makedonski biznismeni su dali izjave Tužilaštvu da su bili ucenjivani.

"Zato se i mnogi u Makedoniji pitaju: kako je moguće da jedan šoumen ucenjuje biznismene bez političkog zaleđa?", piše DW.

Konačno, ostaje upitan i tajming cele afere, dodaje DW.

Severna Makedonija se nada da će u oktobru konačno dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Do kraja godine, ili najkasnije do početka sledeće, zemlja će postati 30. članica NATO.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je pre dva dana rekao da afera "još ne ugrožava evropsku perspektivu" zemlje.

"Ali, ne smemo preko ovakvih slučajeva, inertnošću i nepostupanjem da im damo povod da blokiraju naš put ka EU", dodao je Pendarovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: