Dodik: Nedopustivo da se zbog nečijeg plana iseli srpski narod koji tu oduvek živi

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da je namera Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara nepotrebna provokacija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

11:00

Dodik: Nedopustivo da se zbog nečijeg plana iseli srpski narod koji tu oduvek živi
Ilustracija: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Dodik nameru o prslavi smatra neprihvatljivom, jer može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

"Važno je podsetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da isteraju Srbe sa vekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gde su oduviek živeli", rekao je Dodik za Srnu, prenela je Radio-televizija RS.

Govoreći o nameri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje, Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u Federacije BiH.

"Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja na primer Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvek živeo i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti", rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: