CG: Zabrana pušenja u zatvorenom, kazne do 20.000 evra

U Crnoj Gori je stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, pa je tako zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

09:00

CG: Zabrana pušenja u zatvorenom, kazne do 20.000 evra
Ilustracija: Depositphotos/nenovbrothers

Ko bude prekršio odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20.000 evra.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, crnogorski poslanici su u parlamentu usvojili jednoglasno sa 42 glasa, 31. jula, podseća RTCG.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom delu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namenu.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dela prostora, odnosno da prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali deo prostora, a površina ne sme da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne sme da bude namenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili delu gde se konzumiraju hrana i piće.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ranije je saopštio da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da lečenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: