Hongkong: Posle sukoba, na aerodromu se situacija smirila

Na aerodromu u Hongkongu situacija se u utorak uveče smirila nakon kratkotrajnog sukoba policije i antivladinih demonstranata.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2019.

22:15

Hongkong: Posle sukoba, na aerodromu se situacija smirila
Foto: Tanjug/AP/Vincent Thian

Najveći broj demonstranata napustio je aerodrom nakon sukoba sa policijom, javio je AP. Oni su saopštili da planiraju da se tu vrate u sredu ujutru.

Nešto ranije došlo je do sukoba demonstranata i policije, koja je ušla na terminal gde je zbog protesta paralisan rad u ovoj frekventnoj vazdušnoj luci već dva dana.

Policajci su koristili biber-sprej u pokušaju da rasteraju demonstrane koji su blokirali ulaz na terminal kolicima za prtljag.

Nekoliko ljudi policija je odvela u policijski kombi na aerodromu.

Demonstranti su, sa druge strane, uhvatili dve osobe zbog sumnje da su prikriveni agenti, prenosi AP.

Tokom dana letovi su na kratko obavljani da bi potom svi preostali bili otkazani, a liderka Hongkonga Keri Lam je upozorila da su demonstranti skrenuli situaciju "na stazu bez povratka".

Blokada aerodroma i protesti koji traju od juna organizovani su zbog toga što mnogi stanovnici Hongkonga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997, kada je Kina pod vodjstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija, piše AP.

Te sumnje podstiču proteste, koji su izgradjeni na prethodnom opozicionom pokretu, koji je paralisao veći deo grada tokom sedam nedelja 2014. godine.

Taj pokret je na kraju izbledeo, a njegovi čelnici su u zatvoru zbog optužbi za uznemiravanje javnosti, navodi AP.

Centralna vlada u Pekingu okarakterisala je trenutni protestni pokret kao nešto što se približava "terorizmu" i predstavlja "egzistencijalnu pretnju" lokalnom stanovništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: