"Nadam se da niko neće biti povređen ni ubijen"

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je situacija u Hongkongu "teška" izražavajući nadu da će se kriza rešiti mirnim putem i da "niko neće stradati".

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

19:53

EPA-EFE/SHAWN THEW

"Nadam da će se to rešiti mirnim putem i da niko ne bude povređen, ni ubijen. Situacija u Hongkongu je teška, veoma teška. Videćemo šta će se dogoditi", izjavio je Tramp novinarima.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da je situacija u Hongkongu, gde traju višednevni protesti, veoma teška, ali i naveo da se nada da će se završiti dobro za sve, uključujući Kinu.

On je zatim na Tviteru naveo da ima saznanja američkih obaveštajnih službi da kineska vlada pomera vojsku ka granici sa Hongkongom i pozvao na uzdržanost.

Rojters navodi da nije jasno da li Tramp govori o novim pokretima vojske ili o onima o kojima su mediji već javili ranije danas.

"Naši obaveštajci su nas informisali da kineska vlada pomera trupe ka granici sa Hongkongom. Svi treba da budu uzdržani i sigurni", napisao je američki predsednik na Tviteru.

Demonstranti u Hongkongu i danas su izazvali velike probleme u vazdušnom saobraćaju, pošto su drugi dan zaredom zauzeli terminale međunarodnog aerodroma u tom gradu i primorali vlasti da otkažu sve preostale letove.

Lokalni mediji preneli su da je policija koristila biber-sprej da protera demonstrante van aerodroma. Dve osobe su privedene.

Demonstranti, između ostalog, traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Protesti u Hongkongu traju devet nedelja i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: