Gori Grčka: Stotine vatrogasaca gase tri velika požara FOTO/VIDEO

Na stotine vatrogasaca bori se protiv šumskih požara koji su izbili u Grčkoj - na ostrvima Eviji i Tasosu, kao i u blizini Tebe, severozapadno od Atine.

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

16:00

Gori Grčka: Stotine vatrogasaca gase tri velika požara FOTO/VIDEO
EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Na Eviji su, posle manastira, iz predostrožnosti evakuisana i dva sela.

Evakuisani su manastir Svete Bogorodice Mavrovske i sela Markrimali i Kontodespoti, prenela je ANA.

Dim koji se širi od požara prekrio je poluostrvo Atika, uključujući i Atinu, koja je udaljena oko 110 kilometara.

Požar, koji je zahvatio borovu šumu, gasi 227 vatrogasaca sa 75 vatrogasnih vozila. Iz vazduha im pomaže šest "kanadera" i šest helikoptera.

Grčka televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako je gust, crni dim prekrio oblast, dok vetar raznosi pepeo kilometrima daleko.
EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS
Zvaničnici civilne zaštite su upozorili ljude u pogođenim oblastima, posebno starije, decu i one koji imaju srčanih ili problema s disanjem, da ostanu u zatvorenom prostoru i da nameste klima-uređaje tako da se koristi vazduh samo iz prostorije.

Jak vetar i nepristupačan teren otežavaju napore vatrogasaca da se izbore s požarom koji je zahvatio šumu koja je obuhvaćena programom EU Natura 2000.

Na desetine vatrogasaca, dva kanadera i helikopter bore se protiv požara i na ostrvu Tasos.

Treći požar bukti kod Tebe, severozapadno od Atine, preneo je AP, napominjući da su u Grčkoj, u vreme povećanog rizika od izbijanja požara, za javnost zatvoreni parkovi i šumski predeli.
EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS
Šumski požari van kontrole bukte u još najmanje četiri regiona u Grčkoj. U poslednja tri dana vatrogasci su intervenisali 182 puta, prenosi Rojters.

Grčka se često tokom sušnih letnjih meseci suočava s požarima, a vlasti su upozorile na povećan rizik od izbijanja požara ove nedelje.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da sve više požara širom sveta predstavlja zabrinjavajući simptom globalnog zagrevanja.

Prošle godine, u letovalištu Mati u blizini Atine 100 ljudi je poginulo u požaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: