Slučaj "Reket" izaziva reakcije u Evropi

Nemačka političarka i predsednica žena Evropske narodne partije Doris Pak oglasila se povodom slučaja "Reket" u Severnoj Makedoniji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.08.2019.

19:42

Slučaj
Ilustracija: Getty Images/ Miguel Villagran

Predsednica žena Evropske narodne partije je povodom slučaja "Reket" u Severnoj Makedoniji i iznudi novca u kome se pominje ime šefice Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katice Janeve, upitala je na Tviteru zašto ne reaguje Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), prenosi makedonski portal Plusinfo.

"Građani mi pišu i zovu me. Rešenje spora oko imena ne može da bude razlog za zatvaranje očiju pred kriminalnom realnošću", napisala je Pak, dodajući da se i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pominje u trećem nastavka snimaka koji je objavljen na portalu italijanskog lista „La Verita“.

U slučaju „Reket“ optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 da je iznudio od skopskog biznismena Jordana Kamčeva više od milion evra za ukidanje mere pritvora.

Inače, oslobađanje Kamčeva iz pritvora morala je da odobri upravo šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva čiji se glas takođe čuje o objavljenim razgovorima u „La Verita“ koja u telefonskom razgovoru kaže Kamčevu „da ne brine“ i „da će biti sve u redu“.

Novinar „La Verita“ Laris Gajser, takođe, izrazio čuđenje što do sada nisu reagovali odlazeća šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i odlazeći predsednik Evropske komisije Zzan Klod Junker koji su, kako navodi Gajser, „toliko snažno insistirali za specijalnog tužioca“.

Generalni sekretar opozicione albanske stranke u Severnoj Makedoniji Alijansa za Albance i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari na Fejsbuku je napisao da ova vlada više nema nikakav kredibilitet.

„Makar na kraju da naprave jedan racionalan korak, što pre da kreiraju ekspertsku (tehničku) vladu i da organizuju prevremene parlamentarne izbore“, napisao je Taravari i dodao da ne veruje da će Severna Makedonija dobiti datum za pregovore sa EU sa ovom vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: