Hrvatski MUP: Nije upotrebljena sila protiv migranata

Hrvatski MUP se oglasio nakon objave Kliks.ba da su pripadnici Granične policije nezakonito upali na teritoriji BiH kako bi prebacili povređene migrante u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2019.

17:49

Hrvatski MUP: Nije upotrebljena sila protiv migranata
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Hrvatski MUP saopštio je danas da je na području Buhača u ilegalnom prelasku granice, u odvojenim grupama, zatečeno 18 migranata i da su oni bez upotrebe sile u tome sprečeni.

U saopštenju hrvatskog MUP-a navodi se da, prema do sada poznatim informacijama, policijski službenici "prilikom odvraćanja" nisu upotrebili silu prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, kao i da na tim osobama nisu bile vidljive povrede, niti je neko od njih zatražio pomoć lekara.

Navodi se i da ni granična policija BiH nije prijavila navodne povrede.

Hrvatski MUP dodaje da će "kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije... detaljno ispitati istinitost navoda o povredama osoba, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile", prenosi Hina.

Pozivajući se na bolničke i policijske izvore mediji u BiH su prethodno javili da je 18 ilegalnih migranata povređeno pod još nerazjašnjenim okolnostima u okolini Velike Kladuše i da je Tužilaštvo BiH pokrenuo istragu.

Portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković potvrdila je da su granični policajci pronašli grupu od 18 povređenih migranata. Kazala je da su otkriveni na graničnom području između BiH i Hrvatske, ali nije mogla da precizira šta se tačno dogodilo.

Portparol MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić rekao je da njihovi policajci u ovom slučaju nisu intervenisali, ali da su obavešteni da je u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši lekarsku pomoć zatražila veća grupa migranata.

Iz velikokladuškog Doma zdravlja potvrdili su da su primili šest migranata s težim povredama, dok je preostalih 12 zadobilo lakše telesne povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: