Šef NATO o "sumraku sporazuma", Rusiji, Krimu i posledicama

Ulazak Krima u sastav Rusije posledica je konkurencije velikih sila, smatra generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2019.

11:28

Šef NATO o
Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo

Stoltenberg je naveo da se države članice NATO-a, između ostalih i Novi Zeland, češće suočavaju sa globalnim problemima, nego sa regionalnim. Jedan od glavnih izazova za njih je takmičenje velikih sila.

„Vidimo njegove posledice od Krima do Severne Koreje, od Sirije do Južnog kineskog mora“, izjavio je Stoltenberg u Centru za strateška istraživanja Univerziteta kraljice Viktorije na Novom Zelandu.

Po njegovim rečima, „Porast suparništva velikih sila, probojnija Rusija, vrše pritisak na temelje svetskog poretka, a poslednji primer toga je sumrak Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa“.

Stoltenberg je naglasio da je Rusija postala probojnija u svojoj politici i uspela je da vrati Krim u svoj sastav. Po njegovom mišljenju, Moskva je nastavila da povećava ratni potencijal i prisustvo na Bliskom istoku.

Drugi globalni problem je, po njegovom mišljenju, rast ekonomskog i političkog uticaja Kine. On smatra globalnim izazovima još i terorizam i sajberbezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: