Kapetanu Draganu uprava Lepoglave sada je zabranila i posetu advokata

Beogradskom advokatu Draganu Palibrku uprava hrvatskog zatvora u Lepoglavi zabranila je posetu klijentu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.08.2019.

19:27

Kapetanu Draganu uprava Lepoglave sada je zabranila i posetu advokata
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kapetan Dragan u tom zatvoru izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

"Ovo je još jedno prekoračenje službenih ovlašćenja upravnika zatvora", rekao je Tanjugu Palibrk, kojem je istovremeno sa zabranom posete Vasiljkoviću, odobrena poseta drugom klijentu Bojanu Guduriću, koji u istom zatvoru služi kaznu od 33 godine na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu hrvataskog novinara Ive Pukanića 2008. godine u Zagrebu.

Palibrk smatra da mu je poseta Vasiljkoviću uskraćena jer je u medijima u više navrata iznosio podatke o lošem tretmanu njegovog klijenta ali i drugih zatvorenika srpskog porekla.

Pojasnio je da je na vreme zatvoru najavio svoju posetu za sredu 7. avgust, ali da je od uprave zatvora dobio odgovor da Gudurića može da poseti, a Vasiljkovća ne može.

Smatra da je zabrana posete advokata klijentu kršenje svih normativnih akata vezanih za prava osuđenog lica i njegovog advokata.

Nedavno je uprava ovog zatvora na sličan način zabranila Vasiljkoviću da ga poseti njegov sveštenik iz Australije, čime je, kako je i tada ukazao Palibrk, prekršila njegovo osnovno ljudsko pravo na veroispovest.

Vasiljković je u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: