Skandal: Na temeljima pravoslavne crkve služena katolička misa FOTO

U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa. Eparhija raško-prizrenska izrazila je protest.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.08.2019.

19:56

Skandal: Na temeljima pravoslavne crkve služena katolička misa FOTO
Ilustracija: EPA-EFE/Petrit Prenaj

Eparhija navodi da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrdave.

Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim "činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC" i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.

Kako se ocenjuje u saopštenju, "služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na predlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca".

Eparhija navodi i da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Eparhija podseća i da je već ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost i protestovala kod nadležnih organa zbog neovlašćenih radova prištinskog ministarstva kulture na ovom srednjovekovnom pravoslavnom lokalitetu koji se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone Novo Brdo i gde su svi radovi zabranjeni bez saglasnosti SPC.

Posle katoličke mise, danas je na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: