Grad kao pesnica lomio po Srbiji; 33 protivgradne rakete nisu spasle Ivanjicu FOTO

Nezapamćeno nevreme pogodilo je ariljski kraj, obilna kiša sa olujnim vetrom nosila je sve pred sobom, a grad veličine pesnice opustošio je sela i odneo letinu.

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

17:52

Grad kao pesnica lomio po Srbiji; 33 protivgradne rakete nisu spasle Ivanjicu FOTO
Foto: RINA

"Ni najstariji meštani ne sećaju se ovakve oluje. Ovo je nezapamćeno. Mnoga vozila su uništena i brojni objekti su nastradali", rekao je Branko Jerković iz Arilja.

Grad je najveću štetu napravio u ariljskom selu Virovo.

"Grad je padao duže od 15 minuta i to veličine teniske loptice. Pričinjena je velika materijalna šteta, polomio je krovove i crepove i oštetio je na desetine automobila. Takođe pričinjena je velika šteta na poljoprivrednom zemljištu", rekao je zamenik predsednika opštine Arilje Branko Vukajlović.

Dragačevo

Arilje Foto: Rina
Jako nevreme nije zaobišlo ni Dragačevo, grad veličine kokošijeg jajeta naneo je veliku materijalnu štetu.

"Najgore stanje je u Donjoj Kravarici, Guči, Velesu, Puhovu, Lisu i delu sela Rtij. Dejstvovano je sa 11 protivgradnih stanica i ispaljeno 65 raketa. Najveća šteta je na stambenim objektima, jer je krupan grad razlupao crepove i odneo krovove", izjavio je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.
On je apelovao na građane da prvo oni kojima su uništeni stambeni objekti prijave štetu kako bi komisija izašla na teren.

U Požegi grad za sobom ostavio pustoš, u Ivanjici stradala putna infrastruktura

Arilje Foto: Rina
Olujno nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta napravilo je ogromnu materijalnu štetu u selima opštine Požega. Prema rečima predsednika opštine Đorđa Nikitovića najteža situacija je u selima Lopaš, Prilipac, Pilatovići, Gorobilje i Milićevom Selu.

"Nevreme je trajalo skoro 10 minuta bez prestanka, grad je padao takvom silinom da je došlo do oštećenja stambenih objekata i vozila a šteta na poljoprivrednim kulturama je ogromna. Trenutna situacija u selima pogođenim gradom je najblaže rečeno katastrofalna", kazao je za RINU predsednik opštine Požega.

On je naglasio da su ekipe iz opštinske uprave odmah izašle na teren, a u najkraćem vremenskom roku biće formirana Komisija za procenu štete.

Na teritoriji opštine Ivanjica takođe je bilo grada, ali je intenzitet bio nešto slabiji nego u susednim opštinama.

"Olujno nevreme praćeno sugradicom i gradom veličine lešnika pogodilo je sela Kumanica, Lisa, Maskova, Potkovilje, Smiljevac i Prilike, međutim materijalna šteta nije velika", rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Međutim, kako navodi, velika količina kiše nanela je veliku štetu na putnoj infrastrukturi i seoskim putevima.

"Trenutno je najkritičnije u selima Bratljevo, Međurečje, Kovilje i Devićima gde je voda odnela čitave deonice", zaključio je Mitrović.

Inače, na teritoriji opštine Ivanjica, ispaljene su 33 protivgradne rakete.
Ošteæeni krovovi u opštini Požega, Foto: Rina
Polupan crep u Arilju, Foto: Rina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: