Krvavi protesti u Sudanu: Demonstrante ubijaju bojevom municijom

Najmanje četiri demonstranta ubijena su u Sudanu bojevom municijom u vreme masovnih protesta u Kartumu i drugim gradovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2019.

21:30

Krvavi protesti u Sudanu: Demonstrante ubijaju bojevom municijom
EPA-EFE/MARWAN ALI

Demonstranti su ubijeni usled nasilja bezbednosnih snaga nad učesnicima prodemokratskih demonstracija, saopštili su aktivisti.

Ubistva su se dogodila u gradu Omdurmanu, naveo je Komitet sudanskih lekara, deo koalicije na čelu protesta koji su u aprilu doveli do zbacivanja s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira.

Na današnjim protestnim šetnjama traženo je privođenje pravdi odgovornih za ubistva najmanje šest osoba, među kojima je četvoro studenata, počinjena od strane bezbednosnih snaga tokom studentskih demonstracija u ponedeljak.

Pregovori vladajućeg vojnog saveta i lidera protesta u cilju postizanja sporazuma o podeli vlasti treba da budu nastavljeni kasnije danas, saopštila je koalicija koja predvodi demonstracije. Dve strane je trebalo da se sastanu u utorak, ali su pregovori odloženi posle ubistava na studentskom protestu.

Lideri protesta i vojna vlast postigli su u julu načelni dogovor o podeli vlasti, ali su ostali podeljeni po brojnim važnim pitanjima, među kojima je da li vojni komandanti treba da uživaju imunitet od gonjenja zbog nasilja nad demonstrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: