Fon der Lajen: Hrvatska je model za mnoge zemlje

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Zagrebu da je Hrvatska izuzetno uspešna evropska priča i model za mnoge zemlje.

Izvor: Beta

Utorak, 30.07.2019.

14:36

Fon der Lajen: Hrvatska je model za mnoge zemlje
EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Hrvatska je najmlađa članica EU i početkom iduće godine preuzimate predsedavanje EU što pokazuje da je Hrvatska vrlo uspešna priča EU. Vi ste model mnogim drugim zemljama", rekla je Fon der Lajen u zajedničkom obraćanju novinarima s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Ona je posebno zahvalila Plenkoviću, jer je podržao njen izbor za predsednicu EK. Fon der Lajen je ponovila da je jedan od ciljeva njenog mandata smanjenje razlika koje postoje među pojedinim zemljama EU, uz ocenu da je moguće uspeti samo kroz jedinstvo.

"Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sever i jug, uravnotežiti manje i veće članice, stare i nove", dodala je nova predsednica EK.

Kao neke od velikih tema mandata, ona istakla je demografiju, inovaciju i digitalizaciju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo izborom Fon der Lajen za predsednicu EK, ali i njenim dolaskom u Hrvatsku.

"Daćemo doprinos usvajanju višegodišnjeg finansijskog okvira, za razdoblje od 2012-2027. koji će jasno odrediti političke prioritete i delovanje EU u idućim godinama", dodao je premijer.

On je rekao da će današnji susret iskoristiti da predstavi specifičnosti koje su za Hrvatsku važne i dodao da njegova zemlja "hvata korak" sa zemljama članicama da bi došla na nivo onih razvijenih u okviru EU. Plenković je istakao da je njegova vlada "izrazito proevropski orjentisana" i da će na sastanku izraziti isvoje ambicije za ulazak u Šengenski prostor i evrozonu.

On je rekao da će takođe predstaviti ideju da se za vreme hrvatskog predsedavanja u maju, u evropskoj nedelji, održi sastanak na vrhu EU i država jugoistočne Evrope.

Uoči dolaska nove predsednice EK u Zagreb, hrvatski zvaničnici su isticali da je njena poseta izuzetno značajna zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice EU koja će u prvih šest meseci iduće godine predsedavati EU.

Novi ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman ocenio je da njena poseta takođe izraz poštovanja prema premijeru Plenkoviću, koji je bio pregovarač Evropske narodne partije, iz koje dolazi i nova predsednica EK, o vodećim pozicijama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: