Rumunija zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju, stiglo objašnjenje

"Rumunija nije propustila transport s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini".

Izvor: Sputnjik

Petak, 26.07.2019.

15:08

Rumunija zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju, stiglo objašnjenje
Ilustracija: Deposit photos/vicnt2815

To je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.

„Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova“, objasnili su u rumunskom MIP-u.

„Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Saveta EU o ograničavajućim merama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je deo unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)“, dodali su u rumunskom diplomatskom resoru.

Objasnili su da se ovaj ovaj uslov ne ispunjava — zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija „Digi 24“ je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije, prenosi "Sputnjik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: