Junker Džonsonu: Sporazum Londona i Brisela o Bregzitu jedini mogući za EU

Predsednik EK Žan-Klod Junker izjavio je novom britanskom premijeru Borisu Džonsonu da je sporazum o Bregzitu jedini mogući sporazum za EU.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 25.07.2019.

20:00

Junker Džonsonu: Sporazum Londona i Brisela o Bregzitu jedini mogući za EU
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ovo je izjavila Junkerova portparolka.

"Predsednik Junker je telefonom razgovarao s britanskim premijerom Borisom Džonson i, pošto što ga je saslušao, rekao mu je da je sporazum o razlazu najbolji i jedini moguć za EU", rekla je Mina Andrejeva.

Junker je rekao da je Evropska komisija spremna da saradjuje s Velikom Britanijom na dopunjavanju političke deklaracije uz sporazumu o razlazu i da razmotri sve predloge pod uslovom da su u skladu s dogovorom.

Andrejeva je dodala da su Džonson i Junker razmenili brojeve svojih telefona i dogovorili se da "budu u kontaktu".

"Evropska komisija je narednih nedelja na raspologanju ;Velikoj Britaniji ako želi razgovore i da objasni detaljnije svoj stav", dodala je ona.

Novi britanski premijer je danas izjavio da bi radije da Velika Britanija napusti EU uz sporazum, ali da su odredbe sporazuma o razlazu koji je Tereza Mej zaključila sa Evropskom unijom "neprihvatljive".

Po njegovim rečima, ukoliko sporazum treba da bude zaključen, iz njega treba ukloniti odredbu o "bekstopu", mehanizmu koji treba da obezbedi da izmedju Severne Irske i Irske ne bude takozvane "tvrde granice" posle izlaska Velike Britanije iz Unije.

Medjutim, evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije je u dopisu članicama EU naveo da je "to očigledno neprihvatljivo" i dodao da bi EU trebalo da se pripremi za Bregzit bez dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: