Evropska komisija odlučila, tužiće Mađarsku

Evropska komisija objavila je da je odlučila da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.07.2019.

14:14

Evropska komisija odlučila, tužiće Mađarsku
Foto: Carl Court/Getty Images

Reč je o tužbi zbog mađarskog zakona koji kriminalizuju aktivnosti za podršku tražiocima azila i dodatno ograničavaju pravo na traženje azila.

Prema pisanju Juronjuza, EK je navela da je poslala i zvanično pismo o uslovima u tranzitnim zonama, odnosno objektima koji se nalaze na granici sa Srbijom, u kojima tražioci azila moraju da ostanu i u kojima se njihovi zahtevi odbijaju, a koji se opisuju kao "pritvor pod direktivom EU o vraćanju".

Proces protiv Mađarske počeo je u julu 2018. godine, kada je EK, nakon što je ta zemlja usvojila set zakona nazvan "Stop Soroš", uputila Mađarskoj zvanično pismo, što je prvi korak u prekršajnom postupku, prenoši budimpeštansi Biznis džurnal.

U njemu je EK izrazila zabrinutost zbog zakonodavstva koje "kriminalizuje aktivnosti koje podržavaju zahteve za azil i boravak i dodatno ograničavaju pravo traženja azila".

Drugi korak, EK je preduzela u januaru ove godine kada je Mađarskoj poslala obrazloženo mišljenje u kome je navedeno kako mađarsko zakonodavstvo krši Direktivu za pružanje azila i Direktivu za uslove prijema.

Tada je Mađarskoj datio dva meseca da odgovore na brigu EK, zbog čega je EK preduzela treći korak, odnosno podnela tužbu Evropskom sudu pravde.

Zvanično upozorenje

Evropska komsija uputila je Mađarskoj zvanično pismo upozorenja zbog ophođenja prema mograntima koji se nalaze u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto (Bertaud) kaže da je zvanično pismo upozorenja upućeno Mađarskoj zbog nedostavljanja hrane ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj zoni na granici između Magarske i Srbije.

Nalazimo da uslovi tog zadržavanja u mađarskoj zoni tranzita ne poštuju mere propisane EU dekretom o povratku niti Povelju o fundamentalnim pravima EU”, poručila je Berto.

Ona je navela da je zoog hitnosti situacije na granici sa Srbijom Budimpešti ostavljeno mesec dana da odgovori na pismo Evropske komisije nankon čega će Komisija odlučivati o daljim koracima u mogućoj prekršajnoj proceduri.

Nataša Berto za Tanjug je potvrdila da je Evropska komisija postupala po ”odvojenom slučaju” kada se Evropskom sudu pravde obratila zbog zakona kojim se kriminalizuju aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničava pravo na azil.

”U julu 2018. godine poslali smo zvanično pismo Mađarskoj zbog tzv ”Stop Sosos” zakona koji kriminalizuje aktivnosti i podršku zahtevima za dobijene azila i boravka. Zbog nezadovoljavajućeg odgovora doneli smo još jedno mišljenje u januaru 2019. godine i posle analize odgovora mađartskih vlasti odlučili smo da se obratimo sudu”, zaklučuje Berto.

Tzv ”Stop Soros” zakon ograničava pravo azionata na pomoć prilikom potražnje azila u Mađarskoj, a nazvan je po američkom milijarderu Džordžu Sorosu koga Budimpešta krivi za podršku nelegalnim migracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: