Posle kašnjenja Haradinaj konačno poleteo VIDEO

Avion u kome je premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci, Ramuš Haradinaj, poleteo je sa prištinskog aerodroma sa zakašnjenjem od dva sata.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2019.

12:16

Posle kašnjenja Haradinaj konačno poleteo VIDEO
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Haradinaj u Hag putuje preko Beča. "Gazeta ekspres" piše da je Haradinajev avion preleteo Đakovicu, potom Podgoricu i da, iako je u širokom luku zaobišao teritoriju centralne Srbije, ipak, leteo iznad Republike Srpske, odnosno Banjaluke i najzad Hrvatske.

Haradinaj će sutra biti saslušan pred Specijalizovanim tužilaštvom Kosova sa sedištem u Hagu, a prema dosadašnjoj praksi tog tuzilaštva - već do kraja sedmice mogao bi da se vrati u Prištinu.

Prema informacijama na aerodromu u Prištini, međutim, taj let za Beč već je pomeren za više od sat vremena, jer kasni u dolasku, što znači da će Haradinaj, osim ako ne bude išao "specijalom", mada bi u tom slučaju išao direktno u Hag, provesti sat vremena na aerodromu u Prištini.

Pre Beča sa prištinskog aerodroma poleće jedino let za Dortmund.

Na prištinski aerodrom Haradinaja su inače dovezli službenim kolima sa rotacijom, uz pratnju dva policijska vozila. Automobil sa Haradinajem ušao je na rampu aerodroma pored VIP ulaza bez zaustavljanja pored velikog broja novinara.

Službeni automobil i dva policijska vozila, nakon manje od desetominutnog zadržavanja, napustila su aerodrom.

Haradinaj će sutra biti saslušan pred Specijalizovanim tužilaštvom Kosova sa sedištem u Hagu, a prema dosadašnjoj praksi tog tuzilaštva - već do kraja sedmice mogao bi da se vrati u Prištinu. Da li će i do kada biti u statusu osumnjičenog za ratne zločine ili pak slobodan čovek zavisiće od brzine odlučivanja tog tužilaštva o tome da li ima mesta podizanju optužnice protiv njega ili ne, a ta odluka nije oročena Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu. Na putu do aerodroma Haradinaj je novinarima poručio da su ratnici za slobodu uvek u korak s pravdom. "Danas, kao Ramuš Haradinaj, građanin republike Kosovo, odgovaram na zahtev za saslušanje u Specijalnom sudu u Hagu. Utemeljeno u kosovskom pravu, s mojom nespornom odlukom", poručio je Haradinaj.

"Kosovo je napredovalo na putu svom evro-atlantskom putu i jače je nego ikad, na kursu mira i jakog prijateljstva sa SAD. Kosovo je spremno na dijalog sa Srbijom dok se nepostigne konačni pravnoobavezujući sporazum, koji uključuje obostrano priznavanje ali u okviru postojećih granica. Takse ostaju do priznanja", poručio ej Haradinaj.

Specijalizovno tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit, nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: