Šef BIA-e pred Skupštinskim odborom

Članovi Odbora za bezbednost pitaće na sastanku u sredu čelnike BIA-e i o uništavanju dosijea.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2004.

19:29

Default images

Posle otkrivanja podataka o uništavanju dokumentacije Državne bezbednosti u oktobru 2000, u emisiji Insajder na Televiziji B92, za tu aferu su se zainteresovali i članovi Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije. Idealnu priliku da saznaju zašto niko od onih koji su naredili spaljivanje dokumentacije o radu tadašnjg DB-a nije krivično odgovarao, imaće u sredu na sastanku sa čelnicima BIA-e.

Iako je predvidjeno da čelnici Bezbednosno informativne agencije podnesu izveštaj o radu od promene rukovodstva, gotovo svi članovi Odbora za odbranu i bezbednost najavljuju da će zatražiti objašnjenje da li je vatra u oktobru 2000. bila najveći saveznik u zataškavanju podataka šta je sve tokom Miloševićeve vladavine radila DB, kao i zašto su neki od planera tih događaja i dalje na visokim funkcijama u toj službi.

"Ja sam imam da postavim desetak pitanja, naročito gospodinu Bulatoviću, čiji je specijalni savetnik jedan od glavnih aktera uništavanja dokumentacije. Prema tome da vidimo možemo li i dalje sa tim ljudima u nekakve reforme i neku parlamentarnu kontrolu BIA-e ili ne možemo", kaže Bogoljub Pejčić, član Odbora.

Predsednik Odbora za bezbednost, Milorad Mirčić, kaže da će tražiti sve podatke o uništavanju dokumenata: "Tražićemo da nam se dostave tačni podaci šta se to dešavalo 2000. i kako i na koji način se uništavalo, kako se to radilo, ako se uništavalo. Najbitnije za nas u Odboru jeste da se vidi ko je odgovoran i da se prema tim pojedincima preduzimaju mere".

I u DSS-u kažu da pažljivo prate podatke o uništavanju dokumentacije tadašnje državne bezbednosti do kojih je došla ekipa Insajdera, kao i nedeljnik "Vreme", a koji ih je objavio u pretprošlom i prošlom broju.

"Nije navedeno da li su ti podaci koji su navedeni u dosijeima bili i mikrofilmovani. Da li su shodno zakonima koji uredjuju arhivsku gradju negde postavljeni odnosno locirani tako da da su sačuvani. Mislim da to pitanje zaslužuje pažnju", kazao je član odbora iz DSS-a, Đorđe Mamula, a na pitanje novinara da li će i šefa BIA-e, Radeta Bulatovića, pitati o ovome, on je kazao da će se i to pitanje otvoriti.

Podsećamo da je posle interne istrage koja je sprovedena početkom 2001, otkriveno je da je uništavanje dokumentacije naredio tadašnji načelnik Rade Marković, a da su je sproveli visoki funkcioneri Nikola Ćurčić, Miloš Teodorović, Milan Đurović i Branko Crni, kao i većina nečelnika centara RDB-a u važnijim gradovima u Srbiji. Ljudi koji su nasledili Markovića na čelu DB-a, od Gorana Petrovića i Zorana Mijatovića, preko Andrije Savića i Milorada Bracanovića, te Miše Milićevića i Gorana Živaljevića, pa do sadašnjeg direktora BIA-e Radeta Bulatovića, imali su sve elemente da protiv odgovornih lica pokrenu krivični postupak. To do danas nije urađeno a neki od najzaslužnijih za uništavanje dokumentacije, kao Teodorović i Đurović, nagrađivani su i unapređivani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: