Uskoro nov zakon o državljanstvu

Poslanici Skupštine Srbije uskoro će raspravljati o Predlogu zakona o državljanstvu kojim se olakšava njegovo dobijanje.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2004.

17:18

Default images

Minsitar za dijasporu Vojislav Vukčević, koji je i sam radio na Predlogu zakona o državljanstvu, kaže da se odredbe za lakše i brže dobijanje državljanstva prvenstveno odnose dijasporu, ali i sve one koji imaju srpsko poreklo ili poreklo naroda koje živi na na prostoru Srbije.

Procenjuje se da u rasejanju ima između tri i četiri miliona Srba, a da će svima koji nemaju državljanstvo Rebulike Srbije i te kako značiti da ga dobiju u roku od mesec dva, kaže Vukčević: "I svi Srbi, koji su rođeni u nekoj od republika bivše SFRJ i u bilo kojoj državi, a nemaju državljanstvo Republike Srbije, dok se ovaj zakon ne donese, smatraju se strancima. To boli, to se jako mnogo spominje".

Poznati reditelj dečijih televizijiskih emisija Timoti Džon Bajford, koji već 33 godine živi u Beogradu, tek je nedavno dobio državljanstvo i to zahvaljujući intervenciji predsednika Srbije Borisa Tadića. Do pre mesec dana Timoti Bajford je u Srbiji imao privremeni boravak, a pokušaji da u ranijim Jugoslavijama dobije državljanstvo bili su neuspešni, što zbog komplikovane procedure, što zbog zahteva da se odrekne britanskog pasoša.

Sada, kada imam taj papir, mogu normalno da ovde živim, kaže Bajford i dodaje: "Prvo, ne moram da stanem u red sa svim studentima i drugim ljiudima koji su ovde privremeno, da dobijem privremeni boravak. Ove godine se desilo slučajno da sam kasnio tri dana sa molbom za privremeni boravak i oni su mi pretili sudom. Trideset tri godine ovde živim i radim i hoće da mi sude zato što sam kasnio tri dana sa molbom. Više se ne maltretiram, imam ličnu kartu i pasoš i živim kao svi ostali, nisam više stranac. To mnogo znači".

Stranci koji su prijavljeni da najmanje tri godine žive u Srbiji, uz pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom zemljomu, mogu da MUP-u upute zahtev da dobijanje državljanstva Republike Srbije, kaže minisitar Vukčević: "Stranci su svi, i Kinezi i Finci i Laponci, svako ko nije potomak srpskih predaka ili predaka koji pripadaju jednom od naroda koji žive na teritoriji Srbije. Kada prođe rok od tri godine, ukoliko njihove životne prilike i želje budu takve da postanu državljni Republike Srbije, oni će moći da podnesu zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova, da steknu državljanstvo", kazao je Vukčević.

Inače, državljanstvo se lakše dobija na osnovu braka sa državljaninom ili državljankom RS, dok deca stranaca, rođena u Srbiji, dobijaju državljanstvo po mestu rođenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: