"Bebe ne mešati u dnevnu politiku"; Osude javnosti zbog praćenja porodice Predraga Malog

Prema pisanju Republike, novinari Krika pratili su Milicu Andrić, nevenčanu suprugu Predraga Malog, dok je bila u šetnji sa šestomesečnom bebom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

20:35

Foto: Screenshot/ Youtube/Republika

Oni su je, kako prenosi portal, pratili do ulaza u zgradu pokušavajući da dobiju materijal za "priču protiv brata Siniše Malog".

Srpski telegraf je ekskluzivno došao do snimka na kom se vidi da novinar prati Milicu Andrić, nevenčanu suprugu Predraga Malog, rođenog brata ministra finansija.

Sigurnosne kamere snimile su pokušaj istraživača da stupi u kontakt sa Andrićevom. Na video snimku, koji je objavio portal Republika, vidi se da novinar u jednoj ruci drži diktafon, u drugoj mobilni telefon, dok prati majku koja gura bebu u kolicima do ulaza. Milica Andrić potvrdila je za Republiku da ju je novinar KRIK-a presreo nasred raskrsnice dok je bila u šetnji sa bebom.

"Dana kad je nastao snimak lice sa kamere mi je prišlo na raskrsnici dok sam šetala dete i postavilo mi pitanje da li sam joj majka ili sestra. Odgovorila sam da sam majka, nakon čega sam nastavila šetnju sa bebom u kolicima. Kasnije, gledajući snimke bezbednosnih kamera koji su mi pokazani, prepoznala sam lice. To je bila ista osoba koja mi je postavila pitanje na raskrsnici", ispričala je Andrićeva.

KRIK je danas objavio tekst u kojem istražuje zašto Predrag Mali vozi službeni automobil audi koji je inače vlasništvo privatne firme u kojoj radi godinama, piše portal Republika.

Brajović: One nisu predmet interesovanja medija

Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije podseća da majke sa šestomesečnim bebama ne bi trebalo da budu pod prismotrom medija.

"Privatni život javnih ličnosti je manje zaštićen od privatnog života običnih građana. Supruge javnih ličnosti i osobe povezane sa javnim ličnostima ne bi trebalo da se tretiraju ako same nisu tema nekog teksta kao javne ličnosti. One nisu predmet interesovanja medija", upozorava Brajović.

Mihajlović: Etički kodeks preporučuje šta je novinarima dozvoljeno

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je, povodom ovog događaja, da mediji u potrazi za istinom moraju da imaju dužnu pažnju prema ljudima koji nisu javne ličnosti i koje ni na koji način nisu uključene u teme kojima se bave, naročito prema ženama i deci.

"Javne ličnosti moraju da trpe i pažnju i kritiku javnosti, ali članovi njihovih porodica treba toga da budu pošteđeni. To jasno propisuje i etički kodeks novinara koji je izradio NUNS i koji jasno preporučuje šta je novinarima dozvoljeno, a šta ne u potrazi za činjenicama. Tako kodeks propisuje da 'novinar ne treba da nastavi sa postavljanjem pitanja, telefoniranjem, fotografisanjem ili snimanjem privatnog lica pošto je zamoljen da odustane'", podsetila je Mihajlovićeva.

Vesić: Zapanjen sam

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u izjavi za Srpski telegraf osuđuje ovakav pristup novinara Krik.

"Zapanjen sam da je novinar Krik sebi dozvolio da napada ženu sa šestomesečnom bebom i juri po ulici. Niko nema pravo da ugrožava njenu bezbednost i, što je još skandaloznije, nema prava da stane pred njih tako, šta god da je tema i koji god da je motiv - novinarska priča ili politički motiv. U takve stvari ne sme da se upliće porodica, to važi u svim civilizovanim zemljama, osim izgleda u Srbiji. Ovde se izgleda još ne razume da je porodica svetinja, pa je tako porodica predsednika Vučića, njegova deca, roditelji i brat, svakog dana na meti napada, evo i ministar Nebojša Stefanović prolazi kroz napade, baš kao i njegova porodica. I sve to se dešava u nedostatku politike, oni nemaju kako da se suprotstave Vučiću nego napadaju njega i njegove članove porodice, baš kao i najbliže saradnike", kaže Vesić.

Nikodijević: Apsolutno neprihvatljivo

"Niko ne osporava pravo novinara da postavlja pitanja, ali je apsolutno neprihvatljivo uznemiravanje porodice javnih ličnosti. Posebno kada su u pitanju žena i šestomesečna beba koje nisu javne ličnosti i nemaju nikakvu vezu sa pomenutom temom”, istakao je i Nikola Nikodijević, predsednik beogradske skupštine.

Vučević: Postupak za osudu i gnušanje

"Ako je to tačno, onda je takav postupak za osudu i gnušanje. Postavlja se pitanje gde je granica pristojnog ponašanja i profesionalnog rada. Shvatam da su nervozni pošto njihovi politički mezimci svaki dan imaju sve manju podršku u javnosti, ali to nije opravdanje da maltretirate nečiju porodicu, posebno majke sa malom decom", naglašava Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Filipovski: Stop nasilju nad ženama

"Ovo je još jedan dokaz da pojedini novinari, krijući se pod plaštom istraživačkog novinarstva, ne birajući sredstva, rade u službi istrošenih političara Ðilasa, Jeremića, Tadića, Obradovića, koji bi zbog nedostatka jasnih ideja silom želeli da se ponovo vrate na vlast. Umesto da se bave gotovo svakodnevnim, beskrupuloznim nasiljem na ženama iz SNS koje su na javnim funkcijama, pojedini novinari, koristeći brutalne načine nedostojne svoje profesije, pokušavaju da zadovolje jalove interese svojih nalagodavaca. Stop nasilju nad ženama", zaključuje Dubravka Filipovski, poslanica SNS.

KRIK: Pridržavamo se novinarskih standarda

Povodom incidenta, oglasio se i glavni urednik Krika Stevan Dojčinović.

"U pitanjima tvrdite stvari koje novinari Krika nisu radili. Tvrdite da smo skupljali informacije na način na koji to nismo uradili. Sama pitanja su netačna: novinari KRIK nisu pratili Milicu Andrić, niti je ispitivali u vezi sa bebom. Novinari Krika su posetili zgradu sa ciljem da se uvere da Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, vozi audi A6, koji su mu ustupili biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko preko njihove firme. Ova tema je nesumnjivo od javnog značaja, jer se bavi slučajem moguće korupcije i trgovine uticajem. Mediji poput vašeg bi trebalo da se bave takvom temom, a ne da napadate novinare koji istražuju korupciju. Podsećam da se Krik uvek pridržava najviših novinarskih standarda, dužne novinarske pažnje i poštujemo prava ličnosti o kojima izveštavamo, kao i prava članova njihovih porodica", istakao je Dojčinović za Srpski telegraf.

Podsećamo, KRIK je danas u tekstu pod nazivom "Koruptivne veze: 'Milenijum tim' ustupio audi i stan bratu Siniše Malog" otkrio da su Predraga Malog 5. juna ove godine videli kako sporni "audi a6", koji nije u njegovom vlasništvu, parkira u garažu zgrade u kojoj stanuje.

Tom prilikom su ga, kako naglašavaju, pitali kako to da godinama vozi kola u vlasništvu firmi srpskih biznismena. Mali je tada kratko odgovorio da "to nije tačno".

KRIK u tekstu naglašava da brat ministra finansija već pet godina vozi automobil u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka i da to nije jedino što su ovi biznismeni ustupili Predragu Malom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: