Ako izgrade skladište nuklearnog otpada, Hrvati će ugroziti živote 230.000 ljudi

Zbog gradnje hrvatskog skladišta nuklearnog otpada ugrožen je veliki broj naselja i gradova u severnom i severozapadnom delu BiH.

Izvor: Tanjug, klix.ba

Ponedeljak, 22.07.2019.

10:48

Ako izgrade skladište nuklearnog otpada, Hrvati će ugroziti živote 230.000 ljudi
Ilustracija: Getty Images/NurPhoto/Contributor

Procenjuje se da bi skladište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada opštini Dvor u Hrvatskoj, ugrozilo čak 230.000 stanovnika, piše portal Klix.ba.

Hrvatska planira da ovo skladište izgradi na 800 metara od reke Une. Izgradnom skladišta bio bi zagađen i nacionalni park Una, a dovelo bi i do nečiste vode za piće za oko 15 hiljad građana. Veliku štetu pretrpeli bi i poljoprivrednici.

Kako je ranije najavljeno, Hrvatska i Slovenija bi do 2023. godine trebalo da reše problem odlaganja dela otpada iz nuklearke Krško Iako je Slovenija predložila da lokacija za to bude Vrbina, Hrvatska za sada ne pristaje na to.

Konačnu odluku o izgradnji ovog skladišta će u septembru u Ljubljani doneti hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek.

Predsednik Srpske demokratske stranke i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da se slučajevi Pelješkog mosta i Trgovske gore ponovo moraju naći na sednici Predsedništva BiH. "Nakon potvrda iz Hrvatske da ta zemlja definitivno i pored protivljenja Bosne i Hercegovine namerava da gradi odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na granici u blizini Bosanskog Novog, ne preostaje ništa drugo nego da se to pitanje, ali i pitanje izgradnje Pelješkog mosta ponovo nađe na dnevnom redu Predsedništva BiH", rekao je Šarčević, prenosi Klix.ba.

Šarović je istakao da je pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori od ogromnog značaja za celu BiH, posebno Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu i druge granične delove sa Hrvatskom. Predsednik Srpske demokratske stranke i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da se slučajevi Pelješkog mosta i Trgovske gore ponovo moraju naći na sednici Predsedništva BiH. "Nakon potvrda iz Hrvatske da ta zemlja definitivno i pored protivljenja Bosne i Hercegovine namerava da gradi odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na granici u blizini Bosanskog Novog, ne preostaje ništa drugo nego da se to pitanje, ali i pitanje izgradnje Pelješkog mosta ponovo nađe na dnevnom redu Predsedništva BiH", rekao je Šarčević, prenosi Klix.ba.

Šarović je istakao da je pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori od ogromnog značaja za celu BiH, posebno Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu i druge granične delove sa Hrvatskom.

Oglasilo se hrvatsko Ministarstvo okoline i energetike

Hrvatsko Ministarstvo okoline i energetike saopštilo je da nije doneta odluka o odlaganju nisko i srednjeradioaktivnog nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori.

Kako se navodi u odgovoru Ministarstva, naredni sastanak koordinacionog odbora Međudržavne komisije za praćenje sprovodjenja Ugovora između Vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, održaće se u avgustu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: