Tromp: Smanjena odšteta Holandiji, a svet uskraćen za istinu o odgovornosti Srbije

Nevenka Tromp, bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa, kaže je da je presuda o delimičnoj krivici Holandije za Srebrenicu mnogo manje od očekivanog.

Izvor: Avaz

Petak, 19.07.2019.

11:19

Tromp: Smanjena odšteta Holandiji, a svet uskraćen za istinu o odgovornosti Srbije
Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic, File

Nevenka Nena Tromp, profesorka i bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa kazala je za ''Avaz'' da je presuda vrhovnog suda Holandije, koji je utvrdio da je Holandija delimično kriva za smrt 350 nevinih građana Srebrenice u julu 1995. godine, mnogo manje od onoga što su očekivale porodice žrtava.

"Važno je da se to desilo i da sudska pravda funkcioniše što se tiče odgovornosti država. No, ovo je poslednja stanica utvrđivanja pravde o odgovornosti Holandije. Potvrđeno je da nisu pripadnici holandskog bataljona sprečili smrt muškaraca, civila, ali u isto vreme smanjena je odšteta sa 30 na 10 odsto. Pravnog leka više nema. Žrtve se sad jedino mogu obratiti Evropskom sudu pravde u Strazburu. Bio bi to prvi put da bi se ovaj sud bavio presudama za Srebrenicu", kazala je Tromp.

Ona dodaje da je za nju ovo razočaravajuća presuda.

"No, ostaje činjenica da je Holandija jedina država kojoj je na sudu utvrđeno da plaća odštetu. To je ograničena pravda jer će u isto vreme svet ostati uskraćen za najveću istinu, da nema odgovornosti pojedinaca Srbije i te države", rekla je Tromp i dodala:

"Zato pozdravljam ovu presudu, ali mislim da će žrtve i pravda biti zakinuti za puno važniju istinu. Agresiju su izvršile oružane snage Srbije, sve je planirano u Beogradu i izvršenje je bilo moguće uz podršku Srbiju. Zato kažem da je pravda delimično zadovoljena."

"Žrtve su razočarane presudom, moguć nastavak u Strazburu"

Žrtve su razočarane presudom Vrhovnog suda u Holandiji, imajući u vidu da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovornost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće izjavio je Feni nakon izricanja presude, predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović. "Majke trenutno razgovaraju s advokatima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strazburu", kazao je Tahirović. Naglasio je da će se vjerovatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju da je, kako je kazao, Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: