Bramerc: Treba obraditi još nekoliko hiljada slučajeva

Bramerc je izjavio da je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje prisutna glorifikacija ratnih zločinaca, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2019.

21:45

Bramerc: Treba obraditi još nekoliko hiljada slučajeva
Foto: EPA/EVERT-JAN DANIELS

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu Serž Bramerc izjavio je danas pred Savetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Poricanje zločina nanosi duboke patnje žrtvama i porodicama žrtava zločina, rekao je Bramerc.

Bramerc je, govoreći o suđenjima koja su u toku ili u žalbenom postupku, izrazio zadovoljstvo presudom kojom je Mehanizam u Hagu osudio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžica na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i drugih zločina.

"To je snažan pokazatelj da kada međunarodna zajednica ostane odlučna pravda može da pobedi i pobediće", rekao je Bramerc.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović upozorila je ranije danas članove Saveta bezbednosti UN da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamenjuju političkim.

"Od Mehanizma se otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak. Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju", istakla je Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, poručucjući da Srbija ostvaruje uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: