Iran: Sankcije SAD predstavljaju ekonomski terorizam

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif kritikovao je u Njujorku američke sankcije uvedene Teheranu.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 17.07.2019.

20:45

Iran: Sankcije SAD predstavljaju ekonomski terorizam
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

On je ocenio da one predstavljaju ekonomski terorizam.

Na forumu UN o održivom razvoju, Zarif je rekao da "ekonomski terorizam namerno cilja nedužne civile kako bi postigao nelegitimne političke ciljeve".

Posle povlačenja iz međunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila pre godinu dana, SAD su Teheranu ponovo uvele oštre sankcije na izvoz nafte. Sankcije su pogoršale ekonomsku krizu zbog koje je potonula vrednost iranske valute.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

Iran je nedavno počeo da ;obogaćuje uranijum iznad granice postavljene tim sporazumom. Teheran je saopštio da bi mogao da obustavi takvo ponašanje ako ostale potpisnice sporazuma predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: