Duterte: Mora da ste glupi - nikad mi neće suditi međunarodni sud

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da mu se nikada neće suditi pred međunarodnim krivičnim sudom zbog rata protiv narkomanije koji vodi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2019.

14:12

Duterte: Mora da ste glupi - nikad mi neće suditi međunarodni sud
Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Duterte je naglasio i da u tom ratu "pobeđuje".

"Biće mi suđeno samo pred filipinskim sudom, kojim predsedava filipinski sudija. Tužiće me Filipinac. Mora da ste glupi. Ja sam Filipinac. Ovde imamo naše sudove. Morate da me vodite na drugo mesto? Ne bih to voleo. Imam svoju zemlju. Ovde pravda deluje", rekao je Duterte u intervjuu, prenosi Rojters.

Njegovi kritičari i protivnici, međutim, kažu da policija na Filipinima ubija bez dokazane krivice.

Zbog činjenice da ga 80 odsto Filipina podržava i ima većinu u Kongresu, a na rukovodećim pozicijama u sudovima, komisijama i istražnim telima su ljudi koje on postavlja, mala je šansa da će Duterte biti opozvan ili će mu biti suđeno, navodi AP.

Ranije je izjavio da je toliko posvećen ratu protiv droge da je spreman da mu se sudi za zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu ili da u tom zatvoru, kako je rekao, istrune.

Ipak, nakon najave suda u Hagu u februaru 2018. godine da će početi istragu o ubistvima u toku rata protiv droge, Duterte je naredio policiji da ne sarađuje i jednostrano ukinuo članstvo Filipina u Međunarodnom krivičnom sudu.

Rojters navodi da se istraga nastavlja, uprkos Duterteovim odlukama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: