Otkriveno: Pentagon razvio novo biološko oružje pa ga pustio među stanovništvo SAD

Članovi Predstavničkog doma SAD strahuju da je Pentagon "eksperimentisao" s krpeljima koji su pušteni iz laboratorije, što je izazvalo širenje lajmske bolesti.

Izvor: RTS

Sreda, 17.07.2019.

08:44

Otkriveno: Pentagon razvio novo biološko oružje pa ga pustio među stanovništvo SAD
Ilustracija: Depositphotos/icholakov01

U SAD je registrovano čak 300.000 slučajeva te bolesti.

List "Rol kol", koji pokriva sva dešavanja u Kongresu i Kapitol hilu, piše da je Predstavnički dom odlučio da podrži amandman na zakon o odbrani 2020, koji bi zahtevao da ministarstvo odbrane proveri spekulacije o laboratorijski modifikovanim krpeljima.

Kako Tanjug prenosi pisanje RTS-a, republikanski parlamentarac Kristofer Smit iz Nju Džerzija napisao je amandman, koji zahteva od glavnog istražitelja Stejt departmenta da sprovede istragu i podnese izveštaj o tome da li je ministarstvo odbrane između 1950. i 1975. godine eksperimentisalo na krpeljima i drugim insektima da bi ih koristilo kao biološko oružje.

Ukoliko istraga utvrdi da je postojao takav ili sličan program, istražitelj će morati da proveri i utvrdi da li su neki od insekata korišćenih u ogledima pobegli ili namerno oslobodjeni iz laboratorija.

"Potrebni su nam odgovori i to odmah", rekao je Smit za "Rol kol".

Kako se navodi, godinama kruže spekulacije o tome da su stručnjaci u laboratorijskim postrojenjima za proučavanje životinjskih bolest na ostrvu Plam blizu Long Ajlenda i u Fort Derik u Merilendu možda inficirali insekte kako bi razvili biološko oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: