Čavušoglu: Turci i Makedonci "prirodni saveznici", bićemo partneri u NATO

Turska i Severna Makedonija su "prirodni saveznici" i biće partneri u NATO, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u Skoplju.

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

14:24

Čavušoglu: Turci i Makedonci
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Čavušoglu je ocenio da je prijem Severne Makedonije u NATO od suštinskog značaja i za Balkan i da će ove dve države biti partneri u Alijansi. On je najavio i posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

"Parlament Turske je, pred moju posetu, ratifikovao Protokol o prijemu u NATO i zato sam veoma srećan. Zbog izbora smo kasnili, ali je sada taj proces završen, a pošto se nastavi u drugim zemljama, nadamo se da će Makedonija i zvanično postati članica NATO, što je od suštinskog značaja za region", rekao je Čavušoglu koji je u dvodnevnoj poseti Skoplju.

On je rekao da se nada da će Severna Makedonija u oktobru započeti pregovore o prijemu u EU.

Kako prenosi MIA, povodom trogodišnjice propasti državnog udara u Turskoj, Čavušoglu je ponovio da očekuje odgovor Skoplja na turske zahteve povezane s pripadnicima "terorističke organizacije" Feto sveštenika Fetulaha Gulena koja navodno deluje i u Severnoj Makedoniji.

Ankara Gulena smatra organizatorom pokušaja puča.

Čavušoglu se u Skoplju sastao i sa vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, a očekuje se da se sastane i sa premijerom Zoranom Zaevom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: