Deo Prvog osnovnog suda u Beogradu ne radi: Od kiša poplave u prostorijama

Parnično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu ne radi od 24. juna zbog poplave u sudskoj zgradi u Bulevaru Nikole Tesle 42a (bivša zgrada Aeroinžinjeringa).

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2019.

09:55

Deo Prvog osnovnog suda u Beogradu ne radi: Od kiša poplave u prostorijama

Do tih poplava je došlo posle obilnih kiša koje su padale u Beogradu.

Rad suda je onemogućen, suđenja se ne održavaju, jer je iz bezbenosnih razloga isključena struja, ali kako kažu za Tanjug u sudu, predmeti nisu oštećeni, niti uništeni.

Sud će ponovo početi sa radom nakon što se u potpunosti osuše poplavljene prostorije i sanira nastala šteta, mada u sudu ne mogu da prognoziraju kada će to biti.

Uprava suda je zbog toga privremeno organizovala posao koji se tiče neodložnih i oročenih radnji sa drugih sudskih adresa i osnovnih sudova, a tiču se predaje pismena, ekspedovanja odluka, medjunarodne overe dokumenata Apostil, izdavanja uverenja iz nadležnosti osnovnog suda...

Trenutno se radi na sušenju prostorija u koje je prodrla kišna kanalizacija, pa nakon što one budu u potpunosti osušene i sanirana šteta, sud će biti u mogućnosti da pusti u rad električnu mrežu, kao i servere koji se koriste za automatsko vođenje predmeta (program AVP) i ponovo otpočne sa radom u punom kapacitetu.

Tada će biće poznato i da li postoje oštećenja i u kojom obimu na električnoj računarskoj opremi i mreži, kao i serveru suda.

Ročišta koja su zakazana od 24. juna do daljnjeg, za sada izvesno do 21.jula, ne održavaju se pred ovim sudom, a stranke će biti blagovremeno obaveštene pisanim putem o novim terminima zakazanih ročišta, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Tačan broj ročišta koja su ili će biti odložena u ovom trenutku nije poznat, ali Stanković kaže da je u pitanju 15 sudećih dana u građanskoj materiji.

Kada su u pitanju Krivično odeljenje, Odeljenje za prethodni postupak i Odeljenje za izvršenje na osnovu verodostojne isprave Prvog osnovnog suda u Beogradu, njihov rad se odvija neometano i prema rasporedu, na sudskoj adresi Bulevar Zorana Đinđića broj 104.

"Sudije i sudsko osoblje iz gradjanske i izvršne materije, dolaze redovno na posao i preduzimaju sve radnje na predmetima u skladu sa novonastalim uslovima za rad. Takodje je organizovan i popodnevni rad u zgradi Prvog osnovnog suda na adresi Zorana Đinđića broj 104, odakle se ekspeduju i razvode odluke, zavode novi predmeti, pismeni podnesci stranka i preduzimaju sve ostale radnje na predmetima", napomenula je Stanković.

Na istoj adresi mogu se neposredno predati sva pismena u postupcima pred Prvim osnovnim sudom, dok se medjunarodna overa dokumenata Apostil i puna legalizacija javnih isprava se privremeno (do ponovnog uspostavljanja rada suda) vrše u zgradi Trećeg osnovnog suda u Beogradu, na adresi Bulevar Mihaila Pupina broj 16, dodala je Stanković.

Takođe, izdavanje uverenja iz nadležnosti osnovnog suda građani mogu zahtevati pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu i Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

Uverenja o lišenju poslovne sposobnosti ne mogu izdavati do ponovnog uspostavljanja rada suda, naglasila je Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: