TV Prva "uhvatila" Makrona i Vučića u šetnji VIDEO/FOTO

Predsednik Francuske Emanuel Makron nastavio je danas posetu Srbiji, razgovorom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 16.07.2019.

08:18

TV Prva
Tanjug/Predsedništvo Srbije

S njim je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dvojica predsednika su se na početku upoznali sa mladima, a pre razgovora Vučić je sa kalemegdanske terase pokazao Makronu panoramu Beograda.

Novinarka TV Prve uhvatila je trenutak šetnje dvojice visokih zvaničnika i uspela da na kratko porazgovara s njima. Na pitanje kako je zadovoljan p osetom makrona, Vučić je rekao da bi možda Makronu trebalopostaviti to pitanje. "Zadivljeni smo njegovom energijom ientuzijazmom. Osvojio je srce Srba. TO njemu možda ne znači mnogo, ali nama znači dosta", kazao je predsednik Srbije.

A šta vi mislite, upitala je novinarka Makrona. "Zahvalan sam predsedniku Vučiću. Velika mi je čast što sam ovde sa vama i zadovoljan sam jučerašnjim razgovorima koje smo imali i ovim otvorenim kontaktom sa srpskim narodom. Rekao sam ono što mi je na srcu i sada ćemo da radimo zajedno", odgovorio je francuski predsednik.

Zvanični sastanci u okviru Makronove dvodnevne posete obavljeni su juče, a dvojica predsednika položili su vence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde su se obratili građanima, i odali počast srpskoj heroini Milunki Savić u Aleji velikana na Novom groblju.
Makron je velikom broju okupljenih gradjana na Kalemegdanu, u govoru tokom kojeg se obraćao i na srpskom, poručio da Francuska voli Srbiju i njene gradjane i da je Srbija "u njihovim srcima".

Francuski predsednik je prethodno imao tet-a-tet sastanak sa Vučićem, koji je trajao znatno duže nego što je bilo predvidjeno, a dvojica državnika su sa konferencije za novinare poslali jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.
Predsednik Francuske je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je rekao i da nema gotovo rešenje za kosovski problem, da magično rešenje ne postoji, da je za kompromis, koji ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: