Još bodljikave žice: Slovenija proširuje ogradu na granici sa Hrvatskom

Slovenija će proširiti za 40 kilometara bodljikavu ogradu na južnoj granici sa Hrvatskom gde sve više ilegalno prolaze migranti, saopštila je slovenačka vlada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

16:45

Još bodljikave žice: Slovenija proširuje ogradu na granici sa Hrvatskom
Ilustracija: Depositphotos/AndreyPopov

Iako su Slovenija i Hrvatska članice Evropske unije (EU), Hrvatska nije u slobodnom šengenskom prostoru, dok Slovenija želi da postavi novu ogradu kako bi sprečila ilegalni prelazak granice i zaštitila svoje građane i svoju imenovinu, navodi se u saopštenju slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slovenačka vlada potpisala je prošle nedelje ugovor o gradnji 40 kilometara bodljikave, kao i 3,8 kilometara fiksne ograde.

Slovenija je od 2015. godine izgradila 116 kilometara žičane ograde i podigla 63 kilometra fiksnih panela duž 670 kilometara granice sa Hrvatskom.

U jeku migrantske krize, oko 500.000 migranata prošlo je kroz Sloveniju na putu ka zapadnoj Evropi.

Slovenačke vlasti navele su da je poslednjih meseci porastao broj ilegalnih prelazaka granice s Hrvatskom. Tačno 5.345 ljudi je prešlo granicu u prvih šest meseci ove godine, što je 47 odsto više u odnosu na prošlu godinu u istom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: