"Samo jedan je sukob - između Rame i demokratije"

Albanski predsednik Ilir Meta ističe da je njegova zemlja u dubokoj institucionalnoj i ustavnoj krizi, te da je njegova odgornost da ne sedi skrštenih ruku.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

15:01

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

"Danas u Albaniji postoji samo jedan sukob. To je sukob izmedju premijera i principa vladavine prava, demokratije i političkog pluralizma", rekao je Meta u intervjuu za grčki list Katimerini.

On kaže da njegova država ne sme da propusti priliku za otvaranje pregovora o pristupanju sa Evropskom unijom u oktobru ove godine.

"U svojstvu predsednika republike, ja imam državnu odgovornost da se bavim svim aspektima koji nas udaljavaju od evropskih reformi i putanje ka Evopi, imajući u vidu da je ovo strateški cilj albanskog naroda", objašnjava Meta.

Komentarišući nameru vladajuće večinu Socijalističke partije premijera Edija Rame da izglasaju njegov opoziv u albanskom parlamentu, povodom njegove odluke da odloži lokalne izbore u toj zemlji, Meta naglašava da je albanski ustav veoma jasan u definisanju ovlaščenja predsednika kao jedinog državnog organa s pravom da odredi datum izbora, a Ustavni sud kao jedini organ koji je nadležan o ispitivanju ustavnosti akata.

"Premijer ima pravo, kao i svako drugi, da pokuša da zarobi svaku nezavisnu instituciju, ali Albanija je jednom zauvek rekla nikad više autoritarnosti. Albanci su odlučili da se priključe NATO i Evropskoj uniji. Prema tome, niko ne može da preusmeri ovaj strateški projekat. Ovo bi trebalo biti jasno", zaključio je albanski šef države.

Tenzije u Albaniji su eskalirali nakon odluke predsednika Ilira Mete da odloži lokalni izbori koji su prethodno bili zakazani za 30. juna zbog masovnih protesta opozicije i straha od eventualnog građanskog sukoba.

Premijer Edi Rama i vladajuća koalicija Socijalističke partije ocenili su takvu odluku predsednika kao protivustavnu i započeli su postupak opoziva albanskog predsednika Ilira Metu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: