Vojni savet: Sprečen pokušaj državnog udara u Sudanu

Vladajući Vojni savet Sudana saopštilo je da je sprečen pokušaj državnog udara u toj državi.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

08:23

Vojni savet: Sprečen pokušaj državnog udara u Sudanu
Foto: Tanjug/AP Photo/File

Kako je sinoć preneo AP, navodni incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se vojska i prodemokratska koalicija dogovorili o zajedničkom savetu koji će imati vlast u zemlji do održavanja izbora.

General-pukovnim Gamal Omar, jedan od članova Vojnog saveta, kaže da je uhapšeno 16 aktivnih i penzionisanih vojnih oficira.

Prema njegovim rečima, snage bezbednosti trenutno tragaju za liderom grupe koja je pokušala državni udar, kao i za drugim umešanima.

Ime vođe grupe za sada nije poznato.

Vojni savet i prodemokratska koalicija postigli su sporazum prošle nedelje o zajedničkom savetu koji bi bio na vlasti oko tri godine, dok se organizuju sledeći izbori.

Sudan se trenutno nalazi u, kako navodi AP, političkom ćorsokaku. Višedecenijski predsednik Sudana Omar al-Bašir svrgnut je pučem sa vlasti u aprilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: