Kako u Crnoj Gori u pravoslavni hram ne mogu Srbi, a mogu Albanci?

Na ostacima drevnog hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču nadomak Ulcinja, ne dozvoljava se pristup sveštentvu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

07:09

Kako u Crnoj Gori u pravoslavni hram ne mogu Srbi, a mogu Albanci?
Foto: ollirg06/Depositphotos/Ilustracija

Kako piše "Politika" na tom mestu se pojavila grupa Albanaca obučenih u nacionalnu nošnju, sa albanskim zastavama, kapama i rukama raširenim u simbol "velike Albanije".

Kako piše "Politika", policija ranije nije dozvolila održavanje liturgije SPC na Ivanjdan zbog arheoloških istraživanja. Međutim, na društvenim mrežama pojavile su se brojne slike grupe Albanaca u drevnom hramu.

"Politika" dodaje da je Albanski nacionalni savet povodom službe pravoslavnog sveštenstva žestoko reagovao, ali se povodom ovih dešavanja nije oglasio. Paroh barski Jovan Plamenac opisao je dogadjaj za "Novosti" kao bruku i sramotu i "skandal nevidjenih razmera".

"Verujte da nisam bio srećan onog dana kada sam čuo priču nakon svete službe da je dobro što je sve proteklo mirno i da zbog toga treba da budemo oduševljeni. I šta danas, kao posledicu toga imamo albanske provokacije. Mi smo samo problem gurnuli pod tepih i omogućili onima koji nas ćeraju da seire. Znači problem nismo rešili nego smo ga produbili", rekao je Plamenac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: