YUTA za B92: Nema potrebe za vraćanjem sa Halkidikija

Posledice nevremena koje je tokom noći u sredu zadesilo Halkidiki već su sanirane. Postoje uslovi za letovanje, te agencije nisu u obavezi da vraćaju novac.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2019.

20:45

YUTA za B92: Nema potrebe za vraćanjem sa Halkidikija
Foto: Tanjug/Vassilis Konstantopoulos/InTime News via AP

Ovako iz YUTE objašnjavaju za B92, savetujući turiste koji su već u Grčkoj da nastave svoje letovanje, a oni koji su se zaputili da ne otkazuju putovanja jer za tim nema potrebe.

"Situacija je prikazana katastrofično, mnogo gora nego što jeste. Zaista nije tako tragično. Bila je oluja, rasturene su plaže, ali moja informacija je da su već sređene, gosti su se već kupali", tvrdi direktor YUTE Aleksandar Seničić.

Kako objašnjava Seničić proglašena je vanredna situacija, a ne stanje, što je velika razlika. To znači da je njeno trajanje ograničeno i da se dogodilo zbog više sile.

"Putni pravci su prohodni, nema gužvi. Problem postoji u vodi i struji, ali do sutra se očekuje stabilizacija", ističe Seničić.

On napominje da turističke agencije nisu dužne da vraćaju novac onima koji odustanu od svog letovanja zbog proteklog nevremena.

"Loše vreme agencije ne mogu da predvide. Putnici moraju da shvate da je to odluka koju su sami doneli i da su se shodno tome obavezali", napominje Seničić.

On je rekao da je YUTA pozvala sve svoje članice da turistima koji su protekle noći bili u područjima zahvaćenim nevremenom izađu u susret u smislu pomoći, ali ne i povraćaja novca.

"Agencije mogu da pomognu u smislu pomeranja termina ukoliko za to postoji mogućnost, to jest, ukoliko ima mesta. Turističke agencije su samo posrednici između putnika i hotelijera, što znači da je uplaćeni novac za letovanje odavno kod hotelijera. Ukoliko hotel nije porušen, a verujte da nikog ne teramo nikad da spava na ulici, hotelijer neće vratiti novac, pre svega, jer je u mogućnosti da pruži dogovorenu uslugu", objašnjava Seničić.

(M.Ro.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: