Tramp i Putin čestitali Đukanoviću

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin čestitali su predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i građanima Dan državnosti, 13. jul.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.07.2019.

16:39

Tramp i Putin čestitali Đukanoviću
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

"Tokom 13 godina nezavisnosti, Crna Gora je ostvarila važan napredak u integracijama u evroatlantsku zajednicu. Vaš istorijski prijem u NATO 2017. godine dodatno je ojačao snažno partnerstvo naše dve zemlje i srdačno pozdravljam Vaš kontinuirani doprinos regionalnoj i globalnoj bezbednosti", piše u čestitki Trampa.

SAD i dalje podržavati reforme i razvoj Crne Gore - istakao je Tramp i zaključio da "naše zajedničke vrednosti bezbednosti, mira i slobode predstavljaju osnovu za još dublje partnerstvo".

Putin je u čestitki poručio da narodu Crne Gore želi "mir, sreću i blagostanje".

Dan državnosti se obeležava 13. jula u znak sećanja na taj datum iz 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora ;priznata kao samostalna država.

To je Dan državnosti i jer je u Drugom svetskom ratu 13. jula 1941. godine, ;pod rukovodstvom Кomunističke partije Jugoslavije, u okupiranoj Crnoj Gori počeo opštenarodni ustanak više od 30.000 ljudi protiv fašizma.

Ustanici su razbili i zarobili do tada najveći okupatorski garnizon u porobljenoj Evropi, od oko 1.000 italijanskih vojnika i starešina. Ustanak podstaknut napadom Nemačke na SSSR, trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom italijanskom ofanzivom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: