Konzulat: Srbi povređeni na Halkidikiju pušteni iz bolnica; Lončar: Ne širiti paniku VIDEO

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić kaže da je konzulatu iz bolnice u Nea Mudanji na Halkidikiju potvrđeno da je šest srpskih državljana pušteno iz bolnice.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.07.2019.

12:23

Konzulat: Srbi povređeni na Halkidikiju pušteni iz bolnica; Lončar: Ne širiti paniku VIDEO
Foto: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

Oni su zadobili lakše povrede u velikom nevremenu na ovom grčkom poluostrvu

"Pušteni su svi, imali su lakše povrede, ogrebotine, niko nije zadržan", kazala je Glišićeva.

Ona je dodala da srpska državljanka, koja je iz Stavrosa u nesvesnom stanju prevezena u bolnicu u Solunu, nije povređena u sinoćnjem nevremenu i njeno hospitalizovanje nije imalo veze s tim.
U vezi s informacijom grčkih medija da je u nevremenu koje je pogodilo Halkidiki povredjena i 13-godišnja devojčica iz Srbije, koja je primljena u solunsku bolnicu "Genimatas", Glišićeva je rekla da konzulat o tome nije obavešten i verovatno ni neće, ako se roditelji već nalaze pored maloletnog lica o kojem bolnica ne objavljuje podatke.

Ona je navela da još uvek niko od srpskih turista nije kontaktirao konzulat. "To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu", rekla je Glišićeva.

Ona je navela da je konzulat od Službe civilne zaštite Halkidikija, koji su se od svih službi jedini javili na pozive, dobio najnovije informacije.

"Sada su svi putevi k ovom poluostrvu, odnosno Kasandri i Sitoniji otvoreni za saobraćaj, na 'prvom prstu' Kasandri struja je trenutno u prekidu, kao i telefonske i internet veze, a normalizacija se očekuje do kraja današnjeg dana. Postoji zabrana kretanja motornih vozila samo u brdskim predelima", kazala je Glišićeva i dodala da će ove informacije biti postavljene i na sajt konzulata.

Glišićeva je ranije Tanjugu rekla da je na Halkidikiju uvedeno vanredno stanje koje će trajati do večeras, za kada se najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke. "Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

Grčki mediji objavili su da je u solunsku bolnicu "Genimatas" primljeno petoro dece povređene u nevremenu, među kojima je i devojčica iz Srbije, a niko nije u životnoj opasnosti.

Navodi se da su deca, uzrasta od 3,5 do 13 godina, prebačena u bolnicu tokom noći iz mesta Flogita i Nea Plaja, prenosi thestival.gr. "Tu su četiri devojčice i jedan dečak koji su povređeni, ali nisu u opasnosti. Jedno dete imalo je povrede glave zbog kojih je bila neophodna operacija, hospitalizovano je i nije u opasnosti. Radi se o deci čije su porodice iz Grčke i iz inostranstva, a boravili su tu kao turisti. Jedna od devojčica, koja ima 13 godina, srpska je državljanka, a ostala deca su Grci", rečeno je u toj bolnici.

U snažnom nevremenu na Halkidikiju najmanje šest osoba, medju kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno. Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.

Lončar: Ne širiti paniku

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je danas da je šest građana Srbije povređeno u nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, ističući da su svi zbrinuti i da niko nije životno ugrožen.

Ministar Lončar je, tokom posete Institutima u Sremskoj Kamenici, rekao da je ponuđena pomoć našim građanima ako neko od njih odluči da se ranije vrati u Beograd.

"Povređeno je šestoro naših građana u Grčkoj, oni su svi zbrinuti. Sve vreme smo u kontaktu sa predstavnicima naše ambasade i konzulata u Atini i Solunu. Kao ministarstvo zdravlja ponudili smo pomoć grčkom ministarstvu zdravlja, a ako bude bilo potrebe da se neko od naših građana vrati u Beograd, organizovali smo sve da možemo da odemo po njih", rekao je Lončar, uz molbu da se oko ovog slučaja ne širi panika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: