15 dana zatvora zbog Draže Mihajlovića

Stevan Vranešević osuđen je na 15, a Mirjana Đerković na 5 dana zatvora zbog fotografisanja sa slikom Draže Mihajlovića.

Izvor: B92

Nedelja, 21.11.2004.

10:54

Default images

Treći beogradski student Anja Božanić oslobođena je optužbi. Dvoje je osuđeno zbog remećenja javnog reda i mira, drsko ponašanje i vredjanje moralnih osećanja gradjana. Oni su se fotografisali na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, držeći sliku Draže Mihajlovića.

Osudjeni studenti biće prebačeni na služenje kazne u Remetinec, kod Zagreba, a na presudu imaju pravo žalbe, o čemu odlučuje Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Današnju tročasovnu raspravu u Prekršajnom sudu pratili su i predstavnici Ambasade Srbije i Crne Gore.

Reč je o studentima arhitekture iz Beograda na čije su fotografisanje prolaznici burno reagovali, a veću tuču sprečila je policija.

Prvooptuženi Stevan Vranešević, student arhitekture iz Beograda, rekao je prekršajnom sudiji da je motiv tog čina bio "umetničke prirode" i da nema političku pozadinu. Vranešević je naveo da radi na "kratkometražnom filmu koji se bavi nedavnom zabranom ulaska u Hrvatsku košarkašu Partizana Milanu Guroviću. Vranešević u iskazu kaže da je tim činom želeo da objasni apsurd zabrane igranja Partizanovog košarkaša.

Međutim, Milica Rajović, jedan od studenata arhitekture koja je bila prisutna za vreme incidenta kaže da joj nisu poznati motivi zbog kojih je Stevan Vranešević uopšte želeo da se slika sa fotografijom Draže Mihajlovića: “Mi nismo ni znali da on ima slike. Da smo to znali, ne bi mu dali ni da se slika, tako da je to trenutak koji je želeo da zabeleži, ne znam iz kojih pobuda, ali desilo se. Hteo je da se slika sam, njegova je stvar, mi sa tim nismo imali ništa”.

Ona kaže da nisu tačne informacije da je tom prilikom došlo samo do koškanja, već do direktnog fizičkog obračuna: “Na trgu smo bili svi, 300 studenata, bili smo izbačeni iz autobusa, krenuli smo ko će gde. Stevan je bio ispod konja, hteo je da se slika. To je video neki dečak, koji je prolazio, hteo je da ga bije i udario ga pesnicom. Niko nije hteo da ih razdvoji. Neko se našao i razdvojio ih, aparat se našao kod Anje u ruci, Mira je imala foto-aparat i oni su odvedeni. Nije bilo samo koškanja, nego ga je taj dečak stvarno udario”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: