Tajani: Evropski parlament bira predsednika 3. jula

Odlazeći predsednik EP Antonijo Tajani ponovio je tokom razgovora sa EU liderima da Parlement podržava princip izbora vodećeg kandidata za mesto predsednika EK.

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2019.

23:30

Tajani: Evropski parlament bira predsednika 3. jula
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Tajani je najavio da će bez obzira na ishod večerašnjeg samita EU lidera Evropski parlament 3. jula izabrati svog predsednika.

"Ako među zemljama članicama bude bilo odluke ili je ne bude bilo Parlament će svakako nastaviti proceduru", poručio je Tajani.

On je naglasio da je izbor predsednika Evropskpog parlamenta isključivo u rukama Parlamenta i potpuno nezavisan od odluke Evropskog saveta i zemlja članica.

Antonio Tajani je obrazlažući poziciju Evropskog parlamenta koji se zalaže za vodećeg kandidata kao princip izbora predsednika Evropske komisije, naveo da je prilikom prethodnih evropskih izbora 2014. godine Žan Klod Junker imenovan za predsednika Komisije upravo kao vodeći kandidat grupe koja je osvojila najveći broj glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: