Nemica žali što je uplašila italijanske policajce; Salvini: To je čin rata

Kapetan spasilačkog broda Si voč Karola Rakete izjavila je da se suprotstavila naređenju da ne pristaje u Italiji.

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2019.

23:00

Nemica žali što je uplašila italijanske policajce; Salvini: To je čin rata
Foto: EPA-EFE/MATTEO GUIDELLI

Nju su italijanske vlasti uhapsile na ostrvu Lampeduza.

Rakete, kojoj preti zatvorska kazna, rekla je za današnje izdanje lista Korijere dela sera da njena odluka da udje u italijanske vode "nije bio čin nasilja, nego samo čin neposlušnosti", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Navela je da nije poslušala naređenje jer su neki migranti počeli da povređuju sebe, da je bila "uplašena da će to dovesti do samoubistava" i dodala da joj je cilj bio da "iscrpljene i očajne" ljude doveze na kopno.

"Posada se danima smenjivala na dežurstvima, čak i noću, iz straha da će neko skočiti s broda. Za one koji ne znaju da plivaju, to znači samoubistvo", rekla je Rakete.

Rakete je juče posle 16 dana provedenih na moru uplovila brodom u luku na ostrvu Lampeduza, udarivši pritom u motorni čamac granične policije, a zatim je uhapšena.

Na brodu su bila 53 migranta koje je Si voč spasio 12. juna na Sredozemnom moru. Rim od tada nije dozvoljavao migrantima da izadju sa broda dok se druge zemlje EU ne dogovore ko će ih preuzeti. Finska, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Portugal obećale su u petak da će primiti migrante.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini optužio je Rakete za "čin rata" zbog pokušaja da udari policijski brod.

Ona je sada u kućnom pritvoru i čeka sudjenje. Mogla bi da bude osudjena na 10 godina zatvora.

Rakete je za italijanski list rekla i da nije imala nameru da bilo koga dovede u opasnost i da je načinila "pogrešnu procenu" pozicije policijskog broda koji je udarila.

Portparolka humanitarne organizacije Si-voč Hajdi Sadik rekla je za BBC da se spasenim migrantima sada ukazuje pomoć na Lampeduzi. Ona je insistirala da je Rakete poštovala i pomorsko i medjunarodno humanitarno pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: