Dodik: Istorijske činjenice govore o srpskom stradanju

Milorad Dodik rekao je da istorijske činjenice koje se mogu videti na spomen-obeležjima govore o stradanju srpskog naroda i pozvao Srbe da se odupru podelama.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.06.2019.

16:55

Dodik: Istorijske činjenice govore o srpskom stradanju
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dodik je u obraćanju na Mrakovici, gde je danas obeleženo 77 godina od Bitke na Kozari, rekao da je i on dete Kozare, vaspitan na onome šta ona jeste i šta je dala, prenosi RTRS.

On je podsetio da je srpski narod stradao u ratovima u prošlom veku i da je NDH pokušala da uništi Srbe, naglasivši da je u ustaškim logorima ubijen ogroman broj srpske dece.

"Stradalništvo je deo mog odrastanja, jer su i moji preci stradali u Jasenovcu", rekao je Dodik i dodao da je ponosan na Srbe koji su uspeli da se izbore za slobodu.

Dodik je istakao da je obaveza vlasti Srpske i Srbije da se na ovakav način obeležavaju dani sećanja na srpska stradanja i da su Srbi uvek branili sebe, da nikoga nisu progonili, a da su ustaše u Jasenovcu htele da zatru srpski narod na ovim prostorima, ali da u tome nisu uspeli.

Prema njegovim rečima, Srbi su u bivšoj Jugoslaviji bili satanizovani.

"Narod Kozare je bio zapostavljen u Titovom režimu, uradićemo ovde da Banjaluka i Prijedor budu povezani auto-putem", rekao je Dodik.

On je podsetio i na izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da je Srpska veća od Izraela i da može da primi migrante, ocenivši da su Inckovi preci krivi što je Srba malo, jer su ih u dva navrata pobili, a sada priča kako treba da Srpska prihvati neke druge.

"Nismo mi otišli u Austriju i Nemačku da nas pobiju, oni su došli ovde", rekao Dodik i ponovio da Republika Srpska neće primiti migrante.

U bici na Kozari ubijeno je 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore.

Prethodno su na centralno spomen-obeležje na Mrakovici položeni venci.

Vence su položili srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: