Fijasko: Obećavali da će sa granica vratiti 40.000 migranata - vraćeno samo 20

Mera vraćanja sa nemačkih granica migranata koji su u nekoj drugoj državi EU već registrovani kao izbeglice nije donela gotovo nikakve rezultate.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.06.2019.

15:02

Fijasko: Obećavali da će sa granica vratiti 40.000 migranata - vraćeno samo 20
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Procenu navodi danas dnevnik "Velt am zontag".

"Na osnovu sporazuma sa Grčkom i Španijom sa nemačke granice je vraćeno 20 migranata koji su već bili registrovani u jednoj od ove dve zemlje: 18 u Grčku i dva u Španiju“, piše list pozivajući se na podatke nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podseća se da se pre godinu dana demohrišćanska unija CDU/CSU nalazila na rubu raspada zbog spora tadašnje predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera oko politike prema migrantima.

Navodi se da je Zehofer hteo automatski da sve useljenike na nemačkim granicama vraća u zemlje EU kroz koje su migranti ušli u Uniju, a Merkelova se protivila uvođenju te mere bez dogovora sa pogođenim zemljama.

Na kraju je takav dogovor postignut samo sa Grčkom i Španijom, ali ne i s Italijom preko koje i najveći broj podnosilaca zahteva za azil ulazi u Nemačku.

Navodi se da je Zehofer pre uvođenja mere govorio o 40.000 migranata godišnje koji bi mogli da budu vraćeni sa nemačkih granica u zemlje EU u kojima su već registrovani kao izbeglice.

U maju je 74.107 osoba u Nemačkoj zatražilo politički azil, na prvom mestu su podnosioci zahteva iz Sirije, a iza njih slede Irak, Nigerija, Turska, Iran, Avganistan i Gruzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: